O glumă amară din partea premierului Victor Ponta: „Vă felicit că, în ciuda eforturilor guvernelor, încă mai supraviețuiți“. Gluma a fost adresată patronilor prezenţi la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din România, însă nu este chiar o glumă, ci mai degrabă o stare de fapt. Fiscalitatea și birocrația sunt copleșitoare pentru multe companii mici, iar îmbunătățirile au fost ca și inexistente.
„Aproximativ 50% dintre firmele românești doresc să crească în perioada următoare, restul dorind să rămână la același nivel“, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR). El a menţionat și principalele dificultăți cu care se confruntă societățile comerciale: pe de o parte, căderea cererii interne, fiscalitatea excesivă și inflația, iar pe de altă parte, controalele excesive, concurența neloială, birocrația și corupția.
Problema cererii, în special a celei interne, este foarte mare în cadrul IMM-urilor și din cauza structurii companiilor în funcție de ramura de activitate. Mai exact, 34,39% dintre întreprinderi activează în comerț, iar 29,6% aparțin domeniului serviciilor. Dintre celelalte, 23,8% sunt companii industriale, 4,4% au activitate în construcții, 4,1% operează în turism, iar 3,6% în transporturi.
Situația de ansamblu a mediului economic, un indicator foarte bun pentru starea economiei în general, arată sumbru. Un procentaj de 43,38% dintre firme consideră că mediul este „stânjenitor“ dezvoltării, iar 41,28% consideră că este neutru. Doar 15,34% sunt de părere că mediul este favorabil dezvoltării afacerilor. Partea pozitivă este că studiul identifică o ușoară creștere a procentelor celor care apreciază mediul ca fiind favorabil; anul trecut, procentajul a fost de doar 11,81%.
Nu doar scăderea cererii interne (semnalată de 70% dintre IMM-uri) este o mare problemă, ci și inflația, pe care o punctează 50%. Controalele excesive sunt o problemă pentru 41,5% dintre firme, concurenţa neloială pentru 38,1%, birocrația pentru 36,3%, iar corupția pentru 30,9%. Concurența produselor din import constituie o problemă doar pentru 16,9%, costurile ridicate ale creditelor pentru 16,5%, iar întârzierile la încasarea contravalorii facturilor de la firmele private, pentru 12,9%.
Concurență neloială de la Guvern
„Nu am înțeles niciodată de ce în România firma care plătește impozite este cea mai controlată“, a declarat premierul Victor Ponta, care a adăugat că ar trebui ca ANAF „să nu mai meargă la fiecare firmă, la fiecare societate și fiecare chioșc, ci acolo unde avem într-adevăr evaziune fiscală: alcool, tutun, petrol, fructe, legume.“ Este bine că măcar este adus în discuție acest lucru și poate noua Direcție Antifraudă chiar se va mobiliza pe marii evazioniști, nu pe „fugărit micile întreprinderi“. Dar de la vorbă până la faptă e drum lung.
Rămâne însă problema finanțării IMM-urilor, unde unul dintre principalii „concurenți“ este chiar Guvernul, în sensul că băncile preferă să dea bani statului prin achiziția de titluri sau obligațiuni. Problemă pe care premierul o vede rezolvată cu ajutorul finanțării externe a statului, astfel încât băncile să crediteze sectorul privat. Ușor de zis, greu de făcut.