Într-un interviu publicat duminică de săptămânalul ‘Le Journal du Dimanche’, ministrul Mediului a încdercat să înlăture dubiile privind viitorul acestei centrale din nord-estul ţării, care şi-a început activitatea în 1978 şi pe care intenţionează să o închisă în 2016 sau 2017.

‘Am o misiune. Voi închide Fessenheim până la 31 decembrie 2016’, a declarat Martin, care astfel va respecta promisiunea făcută în campania electorală de preşedintele socialist Francois Hollande.

Din 19 centrale nucleare care funcţionează în Franţa, Executivul socialist -care guvernează în coaliţie cu ecologiştii- va închide doar Fessenheim, deşi şi-a luat angajamentul de a reduce cota energiei nucleare în producţia totală de energie a Franţei de la 75% în prezent, la 50 % în 2025.

La începutul lunii, centrala de la Fessenheim a avut o problemă ‘fără consecinţe’ cu o valvă a reactorului numărul doi.

În aprilie, Autoritatea pentru Securitate Nucleară din Franţa (ASN) a impus condiţii suplimentare de securitatea pentru ca acest reactor să poată fi exploatat în continuare.

ASN a cerut atunci companiei energetice EDF ca înainte de decembrie 2013 să crească rezistenţa structurilor sale pentru a evita ca, în caz de accident grav, să se rupă învelişul exterior şi să permită scurgerea de material radioactiv, precum şi instalarea unui sistem de răcire suplimentar de urgenţă.
Sursa: Agerpres