În perioada 15 iunie – 15 iulie, SDOE a efectuat 1.088 inspecţii în restaurante, plaje, facilităţi sportive, cluburi de noapte, hoteluri şi alte tipuri de locuri de cazare şi au anunţat că Rhodos are cel mai ridicat procent al evaziunii fiscale din Grecia, de 84,62%, insula beneficiind de creşterea semnificativă a numărului de turişti în această vară. Pe următoarele locuri se află Zakynthos (80%), Santorini (77%), Tinos (72%), Paros (68%) şi Syros (57%), după cum notează Agerpres.

În total, Departamentul de infracţiuni financiare a controlat 538 de companii şi a aplicat 2.473 amenzi. Cheltuielile pentru construcţia unităţilor de cazare au fost mai mari decât cele declarate autorităţilor, tarifele de cazare erau sub cele solicitate clienţilor iar unii proprietari nu au declarat că-şi folosesc proprietăţile în scopuri turistice, ci le-au declarat case rurale mici, pentru a beneficia de tarife mai scăzute la electricitate, au anunţat inspectorii SDOE.

În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional precum şi creditorii privaţi, Grecia ar urma să înregistreze în 2013 al şaselea an de recesiune, ceea ce înseamnă că datoria publică va ajunge la 190% din PIB în 2014.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul trecut cu o creştere de 0,6%.

Sosirile pe principalele aeroporturi din Grecia au crescut în iunie cu 14,6%, la 1,96 milioane, faţă de 1,71 milioane în perioada similară din 2012.

În primul semestru din 2013, sosirile au înregistrat un avans de 10%, ajungând la 4,35 milioane, conform datelor publicate de Asociaţia companiilor de turism din Grecia (SETE).

11 dintre cele 13 mari aeroporturi din Grecia au raportat creşteri ale sosirilor din alte state în iunie, cele mai semnificative fiind în Santorini (30,6%), Iraklio (21%) şi Rhodos (19%). Chiar şi aeroportul din Atena, care se obicei raportează scăderi, a anunţat o creştere a sosirilor de 9,6% luna trecută.

Analiştii consideră că Grecia a beneficiat de turbulenţele din Egipt şi din Turcia, care au avut ca rezultat scăderea rezervărilor din statele europene către aceste ţări.

Reprezentând aproximativ 15% din Produsul Intern Brut şi o cincime din locurile de muncă, turismul este un sector cheie pentru Grecia. Aproximativ 15 milioane de turişti vizitează anual Grecia.
De altfel, cele trei insule se află și în topul preferințelor românilor pentru petrecerea concediului de vară, toate 3 aflându-se pe lista charterelor acestei veri.