Practic, cei 6,2 milioane de participanți, câți erau la finele lunii iunie 2013, au în conturi cu circa 1,9 miliarde lei mai mult decât au contribuit, grație rezultatului adus de administratorii fondurilor de pensii, în ciuda condițiilor dificile din ultimii cinci ani.

Pilonul II – randament mediu anual de 11,4%
În ceea ce privește fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), acestea au ajuns la mijlocul acestui an la un număr de 5,9 milioane participanți, din care însă doar pentru 3,6 milioane sunt virate contribuții lunare dinspre Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Asta înseamnă că în fiecare lună 39% din conturi nu primesc contribuții. În luna mai 2013, fondurile de pensii de pe Pilonul II au împlinit 5 ani de funcționare și administrare efectivă a contribuțiilor participanților.
De la lansare și până la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii de pe Pilonul II au primit în administrare contribuții brute de 9,68 miliarde lei, ajungând în urma activității investiționale la active nete de 11,53 miliarde lei. Diferența de 1,85 miliarde lei reprezintă câștigul investițional net produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la acest sistem. Față de nivelul din urmă cu un an (mijlocul lui 2012), activele nete au crescut cu 45,6%.
Fondurile de pensii obligatorii au bătut confortabil inflația, reușind ca în ultimii 5 ani să aibă un randament mediu anual de 11,4%.
“Împlinirea de către Pilonul II de pensii private obligatorii a vârstei de 5 ani permite de acum industriei să își poată prezenta rezultatele investiționale pe un termen din ce în ce mai lung, respectiv să comunice acele cifre cu adevărat relevante, ce vizează un orizont semnificativ de timp.
Am convingerea că rezultatele înregistrate până acum de fondurile de pensii, în condițiile dificile ale ultimilor 5 ani, vor contribui la sporirea încrederii participanților în acest sistem de economisire suplimentară, care crește și se consolidează continuu atât prin eforturile noastre ale administratorilor cât și cu sprijinul autorităților”, spune Marius Popescu, președintele APAPR (Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România).
În prezent, cota de contribuție la Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale fiecărui participant, urmând să ajungă la 6% în 2016.
Pilonul III – randament mediu anual de 9,4%
Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au depășit la mijlocul anului 2013 nivelul de 300.000 de participanți, dintre care însa pentru mai puțin de jumatate se înregistrează plăți lunare ale contribuțiilor.
În 45% dintre cazuri, angajatorul este cel care plătește contribuția la fondurile de pensii facultative (oferind astfel pensia facultativă ca beneficiu extra-salarial), iar în alte 45% dintre cazuri participantul individual își suporta singur contribuția, cotizând astfel în vederea obținerii unei pensii suplimentare facultative. În restul de 10% dintre cazuri, contribuția este mixtă (angajatorul și angajatul contribuie împreună, unicul beneficiar al sumelor fiind angajatul).
În luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon III au împlinit 6 ani de funcționare și administrare efectiva a contribuțiilor participanților. Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au ajuns la mijlocul anului 2013 la 687,5 mil. lei (154 mil. euro), cu 34,2% mai mult decât la mijlocul anului 2012.
Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private facultative au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 9,4%.
Citiți și: Cât pierdem din pensie dacă donăm statului 300 lei pe an?