Viitorul șef polonez al bursei nu s-a instalat încă, mai are de așteptat aprobarea din partea Autorității pentru Supraveghere Financiară. Bursa de Valori se pregătește de primul IPO (ofertă inițială publică) din ultimii cinci ani. Și nu numai: după ce a înregistrat cea mai mare emisiune de obligațiuni private, cea a UniCredit Țiriac Bank, BVB așteaptă și veștile legate de Romgaz și Hidroelectrica, ambele fiind aproape gata de listare (Hidroelectrica anul viitor, nu anul acesta).
La începutul lunii în curs, s-a dat startul tranzacționării obligațiunilor corporative emise de UniCredit Țiriac Bank, în valoare totală de 550 milioane lei, cea mai mare dintre cele 16 emisiuni de bonduri corporative tranzacționate la BVB. Titlurile, în număr de 55.000, au valoarea nominală de 10.000 lei și vin cu o dobândă de 6,35%. Cererea a depășit oferta inițială, de 500 milioane lei, la subscrieri participând peste 30 de investitori instituționali, printre care BERD și IFC. „Succesul ofertei UniCredit Țiriac demonstrează încă o dată că în piață există atât bani, cât și interes din partea investitorilor pentru emisiuni noi“, spune Lucian Anghel, președintele BVB.
Existența interesului pentru emisiuni noi de obligațiuni și de acțiuni este un lucru important de demostrat de către BVB în vederea atragerii de noi emitenți. Mai ales în condițiile în care bursa nu a reușit până acum să fie o alternativă reală de finanțare pentru companii. „Intenţionăm să revenim cu noi emisiuni în piaţă în următorii ani, în funcţie de oportunităţile care vor apărea“, spune și Răsvan Radu, CEO al UniCredit Țiriac.
Dobânzi mai bune la obligațiuni

Banca a oferit un spread de 118 puncte de bază peste dobânda titlurilor de stat, nivel apropiat de cel pe care îl practică banca-mamă, de 125 puncte de bază (1,25%). De altfel, nivelul luat în calcul pentru această emisiune a fost de 1%-1,5% peste titlurile de stat, iar nivelul oferit la final arată că emitentul și-a atins scopul. „Puteam închide oferta la o dobândă de 6,25%, dar am preferat să dăm un anumit confort investitorilor de pe piața locală și am fixat dobânda la 6,35%“, declară Dorin Badea, directorul de Trezorerie al UniCredit Țiriac.
La succesul emisiunii putem spune că a contribuit și faptul că dobânzile titlurilor de stat s-au stabilizat la un nivel relativ scăzut (pentru piața noastră). Nicio companie nu are motive să caute finanțare în România dacă dobânzile s-ar situa la niveluri de peste 10%. Nu de alta, dar randamentele cerute pentru finanțare în euro sau în dolari sunt mult mai mici, dobânzile de referință ale BCE și ale FED fiind foarte mici. La fel se întâmplă și în cazul listărilor, al ofertelor inițiale, în care emitenții sunt obligați să ofere reduceri de la valoarea reală a companiei pentru a găsi investitori. În oferta secundară a Transgaz, discountul oferit față de prețul stabilit a fost de 3%-5% pentru investitorii de retail, fapt care a ajutat la o suprasubscriere de 347%.

Nuclearelectrica, dividende sau investiții

În același registru trebuie să se înscrie și oferta Nuclearelectrica. Mai ales că vine într-un moment slab pentru bursă, luna iulie, când mulți investitori pleacă în vacanță. Sigur, nu este august, când piața de capital este cvasiparalizată, dar nici o perioadă de achiziții nu este.
Oferta va avea loc în perioada 10-23 iulie, iar mecanismul de desfășurare va fi similar cu cel utilizat în cazul Transgaz. Tranșa investitorilor instituționali este tot de 85%, restul fiind destinat zonei e retail. Compania va efectua o majorare de capital social de 11,077% din acțiuni, la care statul român nu va participa. Un procentaj de 1,077% este oferit Fondului Proprietatea, acționar cu 10% în cadrul Nuclearelectrica, societate care își poate păstra astfel ponderea în capitalul social al producătorului de electricitate. Bineînțeles, dacă va dori să cumpere.
Prețul minim de vânzare este de 11,2 lei pe acțiune, iar cel maxim, de 15 lei. Oferta indică din start un discount serios față de valoarea reală a Nuclearelectrica. În portofoliul FP, compania este evaluată la 26 de lei pe acțiune, aproape dublu față de prețul la care va fi finalizată oferta. Investitorii de retail vor putea obține și o reducere de 8%, dacă subscriu în primele trei zile, și de 3% pentru restul, conform declarațiilor lui Lucian Anghel.
Există însă și evaluări ale unor fonduri de investiții de 10 lei pentru o acțiune Nuclearelectrica, ceea ce ar însemna că oferta este prea scumpă. Evaluări care se bazează pe felul în care este văzut viitorul companiei (producție de energie din resurse deloc verzi și care implică și riscuri foarte mari), pe felul în care statul român reglementează sectorul de energie, ca și pe modul în care este numită conducerea societății.
De altfel, Nuclearelectrica vinde majoritar pe piața reglementată de ANRE, cu prețul stabilit de aceasta. În absența liberalizării pieței de electricitate, compania vinde la prețuri care pot fi mai mici decât costul de producție. De asemenea, nu se știe încă nimic despre reactoarele 3 și 4, aflate încă în stadiul de proiect. În cazul în care se vor găsi investitori, compania va trebui să participe cu fonduri proprii la construcția reactoarelor, ceea ce înseamnă că tot profitul va fi reinvestit, nu oferit sub formă de dividende.
Oricum, semne de întrebare rămân asupra succesului ofertei. Prețul din IPO este bun, ca și discountul oferit investitorilor, dar nu se poate spune dacă acest lucru va fi suficient pentru a convinge eventualii cumpărători.
Speranțe pentru Romgaz în 2013

Hidroelectrica ar fi trebuit să se listeze de anul trecut, conform înțelegerii cu FMI. Din păcate, nu va ajunge nici anul acesta la cota bursei, dar, în prezent, adică după ieșirea din insolvență, putem vorbi de termene mai clare pentru listare. Compania a ieșit din insolvență și se află ­într-o situație bună, inclusiv în ceea ce privește producția de energie. Listarea însă va avea lor anul viitor, în prima jumătate, când compania va putea raporta și profitul de anul acesta.
Romgaz este programată pentru ultima parte a anului 2013, dar încă mai are de evaluat rezervele de gaze înainte de a putea concepe prospectul de ofertă. Ceea ce înseamnă că nu se știe exact dacă se va reuși listarea. Totuși, din fericire pentru piața noastră de capital, putem spune că lucrurile au început să se miște.

Bursa a evoluat, în ansamblu, în lateral anul acesta, după creștere în primul trimestru și corecție în ultimele luni, mai ales după data ex-dividend, evoluție vizibilă în cotația indicelui BET, care a pierdut 1,6%