Potrivit PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America), anul trecut au fost aprobate numai în SUA 43 de medicamente noi, fapt care ilustrează progresul semnificativ înregistrat de industria farmaceutică în domeniul  cercetării și dezvoltării, prin descoperirea de noi tratamente inovatoare care contribuie la creșterea calității și speranței de viață a pacienților.
Conform aceleiași surse, datorită tratamentelor inovatoare, în perioada 1997 – 2007 decesele cauzate de boli cardiovasculare a scăzut cu 28%, cele cauzate de HIV cu 83%, iar pentru copiii bolnavi de cancer rata de supravieţuire a crescut de la 57% pentru cei diagnosticaţi între 1975 – 1977 – la mai mult de 80% pentru cei diagnosticaţi astăzi.
De asemenea, s-au înregistrat progrese considerabile şi în cazul bolilor invalidante, pacienţii cu artrită reumatoidă având 50% şanse mai mari de vindecare, iar cei cu osteoporoză cu 25% şanse mai mici de a suferi o fractură”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Bugetele alocate de către industria farmaceutică au crescut simțitor de la an la an, întrucât inovația este principala preocupare a companiilor producătoare. Dacă în anii 90, conform datelor EFPIA, acestea se ridicau la puțin peste 7 miliarde de euro în Europa, respectiv 6 miliarde în SUA, anul trecut în Europa investiţiile au atins 30 de miliarde de euro, în timp ce în SUA suma s-a ridicat la peste 36 de miliarde de euro.