Chiar dacă profitul operațional s-a redus ușor față de cel din primul trimestru din 2012, cu 1,5 milioane lei, atunci profitul a fost inluențat pozitiv de înregistrarea unui venit etraordinar. Totodată, îmbunătățirea profitabilității operaționale, excluzând elementele speciale, a fost determinată de subscrieri cu rezultate mai bune pe principalele clase de asigurări generale.
„Startul în anul financiar 2013 este promiţător. Veniturile trimestriale sunt uşor peste nivelul prognozat, această evoluţie fiind susţinută de ambele segmente de afaceri: asigurări generale, respectiv de viaţă şi sănătate. Concomitent, îmbunătăţirea ratei daunei pe segmentul asigurărilor generale a avut o influenţă pozitivă asupra profitabilităţii trimestriale.”, spune Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Rata daunei pe Casco și RCA s-a redus la 75%
În primele trei luni din 2013, valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurări generale a fost de 213,2 milioane de lei, indicând o creştere cu 3,3% faţă de nivelul  de 206,5 milioane de lei înregistrat în acelaşi interval din 2012. Toate clasele importante de asigurări – Casco, RCA, bunuri şi proprietăţi – au contribuit la susţinerea tendinţei de creştere a veniturilor.
Vânzările de poliţe Casco au evidenţiat o creştere a subscrierilor până la valoarea de 96,2 milioane de lei în T1 2013, cu aproape două procente mai mult faţă de nivelul de 94,5 milioane de lei înregistrat în primele 3 luni ale anului anterior. Evoluţia reflectă stabilizarea volumului de afaceri generat de societăţile de leasing partenere, după o perioadă îndelungată în care contracţia abruptă a acestui segment de finanţare s-a proiectat şi la nivelul volumului de afaceri Casco ale Allianz-Ţiriac.
Subscrierile Casco continuă să deţină cea mai importantă pondere în portofoliul de asigurări generale al companiei, generând aproximativ 45% din primele brute aferente primului trimestru din 2013.
În ceea ce priveşte activitatea de asigurări de răspundere civilă auto (RCA), în perioada ianuarie-martie a.c. Allianz-Ţiriac a contabilizat venituri din prime de 55,1 milioane de lei, în creştere cu 7,4 procente comparativ cu valoarea subscrierilor din T1 2012, de 51,3 milioane de lei.
La nivelul portofoliului property, veniturile trimestriale au înregistrat o creştere uşoară, de 1,6%, până la valoarea de 44,4 milioane de lei. Aproximativ o treime din această sumă este reprezentată de primele brute subscrise pentru asigurarea locuinţelor, restul reprezentând asigurări comerciale de clădiri, bunuri şi daune la proprietăţi.   
Sub aspectul profitabilităţii, merită evidenţiată evoluţia pozitivă a rezultatelor pe segmentul asigurărilor auto. Portofoliul agregat de asigurări Casco şi RCA a consemnat o îmbunătăţire a ratei daunei cu aproximativ 9 puncte procentuale, până la nivelul de 75%.
Creşterea calităţii subscrierii, inclusiv prin aplicarea mult mai riguroasă a sistemului bonus-malus a susţinut îmbunătăţirea performanţelor pe acest segment de asigurări. În plus, o influenţă pozitivă relevantă asupra profitabilităţii a avut-o şi creşterea ratei de încasare a regreselor administrative la nivelul portofoliului Casco, în contextul în care Allianz-Ţiriac se plasează în topul celor mai mari asigurători de avarii şi furt auto din România.
Regresele administrative reprezintă sumele pe care Allianz-Ţiriac, în calitate de asigurător Casco, le are de recuperat de la alţi asigurători emitenţi de poliţe RCA, în condiţiile în care terţul păgubit ca urmare a producerii unui accident auto optează pentru activarea poliţei Casco în vederea obţinerii despăgubirilor de reparaţii, acordând Allianz-Ţiriac dreptul de a recupera de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat sumele reprezentând indemnizaţii acordate pentru reparaţii.
Afaceri de asigurări de viaţă în creştere accelerată
Allianz-Ţiriac a înregistrat o dinamică foarte bună a volumului afacerilor de asigurări de viaţă. Cu vânzări de 28,3 milioane de lei în primul trimestru din 2013, acest segment a consemnat o rată de creştere de aproape 20 de procente faţă de valoarea de 23,7 milioane de lei înregistrată în aceeaşi perioadă din anul anterior. În special subscrierile de contracte cu prime unice pentru produsele cu componentă investiţională (de tip unit-linked) s-au majorat, foarte probabil şi ca urmare a evoluţiei pozitive a randamentelor unora dintre tipurile de plasamente utilizate de oferta diversificată de programe investiţionale a Allianz-Ţiriac.
Vânzările de poliţe cu componentă investiţională (unit-linked) au generat 59% din veniturile de asigurări de viaţă ale companiei, restul de 41% reprezentând vânzări de poliţe tradiţionale.
„O contribuţie importantă la realizările noastre a avut-o şi continuă să o aibă faptul că, indiferent de obiectivele de performanţă ale Allianz-Ţiriac, promovarea celor mai evoluate standarde de calitate în privinţa produselor şi serviciilor oferite rămâne o constantă, o prioritate. Sub acest aspect, suntem mândri de faptul că în primul trimestru am lansat serviciul integrat de notificare a daunelor şi programare la constatare pe platforma on-line. Este un serviciu extrem de apreciat de clienţi, care ne-a făcut mult mai accesibili, mai simplu de abordat, mai eficienţi în procesul de soluţionare a daunelor, adică atunci când clientul are mai multă nevoie de disponibilitatea asigurătorului”, a concluzionat Remi Vrignaud, CEO al Allianz-Ţiriac.