Proiectul vizează forarea a 30 de sonde, utilizând injecţia de apă şi staţii de injecţie de înaltă presiune. În plus, proiectul include construirea unei staţii de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze în atmosferă şi sursele de poluare, precum şi construirea unei reţele noi de conducte transport şi a trei staţii noi de pompare.

Oprişeneşti este un zăcământ matur de ţiţei, exploatat de aproape 50 de ani, a cărui producţie zilnică reprezintă circa 2% din producţia totală de ţiţei a OMV Petrom în România, arată un comunicat al companiei.

La sfârşitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în faza de proiectare iar două au depăşit stadiul deciziei finale de investiţie, respectiv Oprişeneşti şi Suplacu de Barcău. Producţia aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă circa 40% din producţia curentă a OMV Petrom. Investiţiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Oprişeneşti, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015.

„OMV Petrom investeşte constant în tehnologii noi şi în metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature din România în vederea îmbunătăţirii ratei de recuperare de ţiţei şi gaze şi a stabilizării nivelelor de producţie. În acest fel putem să prelungim durata de exploatare a zăcămintelor, cu impact pozitiv asupra furnizării de energie pe termen lung pentru România”, a arătat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activităţile de explorare şi producţie.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing.

La sfârşitul anului 2012, grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.

Anul trecut, cifra de afaceri a grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBITDA (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 1,62%, iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: Agerpres