Această informaţie a fost furnizată în ajunul reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale acordului Petrocaribe, care are loc duminică, la Caracas.
Mecanismul ‘Petrocaribe’ a fost creat de Venezuela în 2005 pentru livrări de petrol şi produse petroliere în condiţii preferenţiale în 17 ţări din Caraibe.
Volumul total al livrărilor de petrol în cadrul acestui acord este de 120.000 de barili pe zi. În plus, Cuba primeşte aproximativ 100.000 de barili de petrol zilnic din Venezuela.
 ‘Astăzi suntem pregătiţi pentru aceasta, credem că toate condiţiile în acest sens au fost create pentru ca ,,Petrocaribe,, să înceapă să lucreze la crearea unei zone economice speciale. Este o idee care a apărut încă sub preşedintele venezuelean Hugo Chavez şi care ar putea să fie pusă în aplicare sub actualul preşedinte Nicolas Maduro’, a declarat ministrul venezuelean la o reuniune ministerială a ‘Petrocaribe’.
În ultimii şase ani, potrivit acestuia, volumul petrolului livrat în cadrul ‘Petrocaribe’ a depăşit 232 milioane de barili. În acest fel, furnizarea de petrol în regim preferenţial acoperă mai mult de 40% din consumul din regiunea Caraibelor.
 Sâmbătă, Guatemala şi-a făcut cunoscută dorinţa de a se alătura acestei alianţe petroliere. Includerea sa oficială ar putea avea loc duminică în cadrul summitului la nivel de şefi de stat şi de guvern al ‘Petrocaribe’
Sursa: Agerpres