Pe bază anuală, rata şomajului este în creştere, faţă de luna martie a anului 2012, se mai precizează în comunicatul difuzat de ISTAT.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este de aproape trei milioane în întreaga ţară, cu o creştere semnificativă în ultimul an (în perioada martie 2012 – martie 2013), de 11,2% (+297.000 de persoane), indică ISTAT.

În rândul italienilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, rata şomajului este dramatică, cu un procent de 38,4% în luna martie (635.000 de persoane), adică plus 3,2 % în ultimul an.

Situaţia este deosebit de gravă pentru femei, într-o singură lună (în perioada februarie – martie 2013) pierzându-şi locul de muncă 70.000 de cetăţene italiene, mai ales în regiunile din sudul Peninsulei.

Cele trei principale sindicate din Italia, Cgil, Cisl şi Uil, care au organizat pe data de 1 Mai o manifestare comună la Perugia, în regiunea Umbria (centru), sub sloganul “Prioritate muncă”, au anunţat de asemenea că pe data de 22 iunie vor organiza la Roma o altă manifestare naţională pentru a atrage atenţia asupra situaţiei pieţei muncii şi pentru a-i cere noului guvern de mare coaliţie condus de Enrico Letta să dea imediat răspunsuri concrete pentru a ajuta ţara să depăşească acest moment de criză, deosebit de dificil.

“Avem datoria politică şi morală să ne concentrăm asupra problemelor legate de piaţa muncii’” a scris miercuri preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, într-un mesaj trimis cu ocazia zilei de 1 Mai, sărbătoarea muncii, noului ministru al muncii şi al politicilor sociale, Enrico Giovaninni, care este şi preşedintele Institutului naţional de statistică, ISTAT.

Sursa: Agerpres