BNR a informat joi, 25 aprilie, că Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a hotărât, prin decret, transferul unei părţi din activele şi pasivele de la sucursala BoC către Marfin Bank România, bancă românească cu capital străin, supusă reglementării şi supravegherii exercitate de către BNR.
Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei din România a BoC, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienți drept garanţii pentru creditele primite de la această sucursală. În contrapartida acestor depozite asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, BoC a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor.
Depozitele transferate de la sucursala din România a BoC către Marfin intră, astfel, sub prevederile legislației românești, fără a fi afectate de măsurile aplicate de autoritățile din Cipru. BNR reaminteşte că regimul de garantare a depozitelor din România asigură, conform normelor Uniunii Europene și legislației naționale, protejarea acestora în limita plafonului de 100.000 euro.
Clienţii transferați ai sucursalei BoC din România vor putea derula operaţiuni bancare prin prezentarea la unităţile marfin Bank Romania SA.
Referitor la activitatea sucursalei BoC din România, BNR precizează că aceasta va desfășura în continuare operaţiuni ce vizează, în principal, administrarea portofoliului de credite rămas în gestiunea sa, care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.
În noile condiţii, Marfin Bank România rămâne o entitate bancară solidă, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai acesteia situându-se în parametrii ceruţi de către BNR în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere.
Ce urmează pentru Marfin
Mai mult, s-a hotărât majorarea capitalului social al Marfin Bank România de către banca-mamă a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentară a băncii româneşti cu capital străin, se scrie în comunicatul BNR.
Ori, ştim foarte bine că banca-mamă a Marfin Bank, respectiv Laiki Bank, este în lichidare. Ceea ce înseamnă că această majorare a capitaluui social care s-a decis este ultima operaţiune importantă a Laiki Bank înainte ca aceasta să dispară de tot. În aceste condiţii, care este viitorul Marfin Bank, pentru că orice altă nevoie suplimentară de capital nu ar mai avea cui să fie cerută.
Lui Marfin Bank îi va dispărea acţionarul cel mai important, Laiki Bank, iar ceilalţi 4 acţionari pe care îi are (după cum a declarat pentru Capital Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR) s-ar putea să nu aibă capacitatea de a susţine nevoile financiare ale băncii în viitor.
Prin urmare, este foarte probabil ca să vedem intervenind în premieră banca punte, aşa cum Capital semnala în urmă cu câteva săptămâni, sau e posibil ca lui Marfin să i se găsească un cumpărător. Pentru că, până la urmă, tranzacţia de vânzare a Bank of Cyprus a picat probabil nu pentru că nu s-a obţinut un preţ bun, ci pentru că probabil autorităţile din Cipru s-au gândit că ar urma natural şi rândul lui Marfin Bank – care chiar dacă este supravegheată în România, rămânea fără acţionar majoritar.