«Am inventat Discovery din dorința de a-mi satisface atât propria curiozitate, cât și pe a celor din jur», spune simplu John Hendricks, în prezent președinte al Discovery Communications. De atunci, din 1985, lucrurile s-au întâmplat cu o viteză uimitoare, Discovery ajungând la peste 1,7 miliarde de abonați în 210 țări. Și nu se va opri aici. Managementul grupului are planuri mari de dezvoltare peste tot în lume. Chiar și pentru România, despre care Katarzyna Kieli, președinte Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa (CEEMEA), spune că este foarte importantă pentru Discovery. „Bulgaria și România, care au avut o dezvoltare bună în ultimii ani, susținută de canalele noi și de programele foarte variate, se află, încă, în topul piețelor din regiunea de sud-est a Europei“, punctează Kieli. Cu investiții de peste un miliard de dolari anual în propriile programe și venituri de aproape 5 miliarde de dolari în 2012, la nivel global, nu e de mirare că Discovery Communications trece drept una dintre cele mai solide afaceri de pe acest segment.

Proiecte „globale“

Dar cu ce vine nou acum? Planurile companiei au fost detaliate recent la New York, în cadrul evenimentului Discovery Upfront, pe care grupul îl organizează în fiecare an și unde noutățile sunt prezentate chiar de către vedetele Discovery. Pe scurt, cea mai cunoscută companie media non-ficțiune din lume a început să-și extindă portofoliul și să se dezvolte și pe alte zone, precum zona de „free-to-air“ (n.r. – canale libere la retransmisie) – prin achiziții de genul SBS Broadcasting în țările nordice, Switchover Media în Italia sau canalul „Fatafeat“ din Dubai -, zona de programe de ficțiune și entertainment sau zona de programe sport, cel mai sugestiv exemplu fiind achiziția EuroSport. O mișcare strategică firească atunci când intenția declarată este „creșterea audienței“. Așa că, deși businessul de bază este zona de „pay TV“ (n.r. – canale cu plată) și conținutul de tip nonficțiune, totuși lucrurile tind să evolueze într-o direcție care, în mod cert, va întregi businessul companiei: „mai multe televiziuni, mai multe emisiuni“. Privind din afară, toate aceste ultime noutăți, achiziții și investiții anunțate de Discovery, într-o perioadă considerată „delicată“ din punct de vedere economic, întăresc și mai mult ideea de „afacere sănătoasă“. „Din cauza crizei, multe canale de televiziune au avut probleme. S-au descurcat mai bine cei care nu au depins foarte mult de o singură sursă de venit. De asemenea, în prezent, foarte multe companii sunt reticente să facă investiții. În acest context, există oportunități pentru noi. Companiile cu care am făcut afaceri până acum și care, din cauza crizei, s-au confruntat cu unele probleme, nu înseamnă că vor ieși de pe piață“, face o scurtă descriere a pieței Mark Hollinger, președintele și directorul general al Discovery Networks International. De altfel, completează acesta, decizia de a investi nu a fost influențată, în mare măsură, de faptul că climatul economic era negativ, compania continuându-și dezvoltarea în același ritm dinaintea crizei. „Sunt convins că economiile își vor reveni. În general, piața în scădere este o oportunitate“, adaugă Hollinger. Iar cifrele demonstrează că acest ritm a fost păstrat peste tot în Europa. „Europa de Vest este o piață puternică de televiziune. Acolo am crescut cu 15%, deși țările aveau mari probleme economice“, vine cu o completare David Zaslav, CEO Discovery Communications.

Mix perfect între producții

Un alt punct strategic este legat de producție. Sau, mai pe înțelesul tuturor, compania a găsit un mix perfect între producțiile din Statele Unite și cele dedicate piețelor internaționale, prin care sunt deservite interesele telespectatorilor din toate țările. O piață ca România, de exemplu, beneficiază atât de programe produse pentru Statele Unite, cum sunt „Gold Rush: Alaksa“ sau „Jungle Gold“, cât și de programe produse special pentru piețele internaționale, precum „Dynamo: Magician Impossible“ sau „Doi nebuni pe 4 roți“. Concluzionând, creșterea companiei se face atât organic, cât și prin achiziții. O rețetă de business reușită, având în vedere că, în 2012, la nivel global, audiențele canalelor Discovery au crescut cu peste 25%. În tot acest timp, marcat de achiziții și creșteri de audiențe, România a avut un rol decisiv, fiind a treia țară ca venituri din CEEMEA, după Polonia și Rusia: în 2011, veniturile Discovery România au ajuns la 8,5 milioane de euro, în timp ce profitul brut s-a apropiat de 1,65 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. Deși au existat, la finele anului trecut, unele neînțelegeri cu RCS&RDS, totuși Mark Hollinger spune că „face tot posibilul“ pentru a reveni pe platforma operatorului de cablu.

„Avem o relație bună cu ceilalți operatori de cablu“

„România reprezintă o provocare pentru noi. Sperăm ca, în curând, să revenim în casele tuturor românilor. Am înaintat deja o plângere la Consiliul Concurenței și așteptăm decizia lor. Altfel, avem o relație bună cu UPC și cu ceilalți operatori de cablu“, punctează el. Ca o paranteză, la finele anului trecut, RCS&RDS a scos de pe rețelele sale de cablu toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fără a avea aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, așa cum impune Legea audiovizualului. Ulterior, la începutul acestui an, CNA și-a dat acordul, urmând săptămâni de negocieri între cele două companii, fără a se ajunge însă la un rezultat favorabil pentru Discovery. În prezent, compania americană activează pe piața românească prin opt branduri: Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Science, Discovery World, ID Investigation Discovery, Discovery HD Showcase și Animal Planet HD. „Vom continua să aducem programe noi în piață. Avem o mare satisfacție cu TLC dinspre care, deși se află la început, semnalele  sunt foarte bune. Suntem convinși că va deveni, în scurt timp, unul dintre canalele preferate ale publicului. O veste bună este că Bear Grylls, care e foarte apreciat de publicul din România, va reveni cu două noi programe anul acesta“, mai spune Katarzyna Kieli. Și tot pe piața locală, compania investește în dezvoltarea Școlii Discovery, un program pentru copiii între 10 și 18 ani, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, un proiect despre care Mark Hollinger spune că „este un succes“. Altfel, președintele Discovery Networks International este convins că vor mai trece câțiva ani până când audiențele canalului să fie influențate de faptul că tot mai mulți oameni își petrec timpul pe internet. Cu atât mai mult cu cât, în multe cazuri, calitatea informației este îndoielnică. Dar aici este o altă poveste.