Pieţele emergente dau tonul în comerţul internaţional. Primele luni ale anului 2013 au înregistrat o revenire uşoară în economiile emergente, după declinul de anul trecut. Se aşteaptă o accelerare a creşterii de la 4,7%, în 2012, la 6%, în 2014, ceea denotă şi o stabilizare a mediului economic. Economiile emergente din Europa de Est sunt încă frânate de evoluţia slabă a pieţelor vecine din Zona Euro.
În acest an, se aşteaptă o contracţie a economiei Cehiei, Polonia va înregistra o creştere lentă, iar economia Rusiei va înregistra o evoluţie mai slabă. Sectorul bancar, al asigurărilor şi al diverselor servicii financiare din pieţele emergente va creşte, pe măsură ce economiile acestora se maturizează, iar clasa de mijloc devine mai puternică, oferind noi oportunităţi pentru relaţiile comerciale. Cererea de servicii financiare complexe este deja în expansiune rapidă, pe măsură ce nivelul de bunăstare creşte, arată raportul Rapid Growth Markets Forecast.

În America Latină, Mexic şi Chile înaintează spre mijlocul anului în plin avânt economic, în timp ce revenirea Braziliei este încă fragilă. Prin urmare, previziunile de creştere pentru Brazilia în acest an s-au redus de la 3,9%, la 3,1%. În Asia, revenirea economică a Coreei a avut un traseu neuniform iar în China se aşteaptă o accelerare a creşterii economice de la 8,2%, în acest an, la 8,5%, în 2014.

Orientul Mijlociu continuă să se bucure de o poziţie de top ca exportator, producător de bunuri dar şi ca piaţă de desfacere, estimându-se că rata de creştere se va dubla în perioada 2012-2014.

În ciuda preocupărilor actuale privind competitivitatea pieţelor emergente din întreaga lume, acestea au învăţat să-şi negocieze modalitatea de creştere. Creşterea lentă din economiile dezvoltate, precum şi creşterea ponderii pieţelor emergente în economia globală le stimulează pe cele din urmă să dezvolte relaţii comerciale între ele. În prezent, exporturile economiilor emergente depăşesc 10% din PIB-ul mondial – un procent mai mult decât dublu faţă de acum zece ani. În următorii 20 de ani, cota acestora se va apropia de 20% – dublu faţă de cota economiilor dezvoltate.
Economiile dezvoltate vor urmări îndeaproape creşterea pieţelor emergente. Exporturile Zonei Euro se ridicau, în 2011, la 895 de miliarde de dolari, în creştere faţă de 230 de miliarde de dolari, la cât se cifrau în anul 2000. Peste 20 de ani, acestea vor depăşi nivelul comerţului intracomunitar, subliniază analiza.

Diminuarea barierelor comerciale va stimula exporturile şi, în cele din urmă, creşterea economică, în special în Asia de Sud-Est. Proliferarea acordurilor comerciale regionale va permite libera circulaţie a capitalurilor, serviciilor şi persoanelor. Multe guverne din pieţele în creştere rapidă negociază acum eliminarea unor bariere comerciale care au distorsionat pieţele în ultimele decenii, căutând obţinerea unor pieţe mai extinse, a unor preţuri mai mici şi a oportunităţilor antreprenoriale.
În paralel, se implementează proiecte comune de infrastructură care să sprijine fluxurile transfrontaliere de mărfuri şi să lege între ele cele mai îndepărtate colţuri ale continentului. Importanţa crescândă a economiilor emergente şi angajamentul lor în creşterea comerţului sunt factorii ce vor sta la baza unor schimbări profunde în modelele de producţie şi cerere la nivel global, potrivit Rapid Growth Markets Forecast.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi, 700 de birouri în peste 100 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012.