”Putem introduce fără niciun pericol schimbul automat începând cu 1 ianuarie 2015′, a declarat Juncker în faţa parlamentului luxemburghez. ‘Noi putem introduce schimbul automat de informaţii pentru că poziţia noastră financiară ne permite să o facem”, a adăugat el.

Duminică, ministrul luxemburghez al finanţelor, Luc Frieden, a anunţat că ţara sa este dispusă să relaxeze secretul bancar. ”Tendinţa internaţională se îndreaptă spre un schimb automat al informaţiilor bancare. Noi nu mai suntem strict opuşi acestui principiu”, a declarat Frieden pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Într-un comunicat, guvernul luxemburghez a precizat că a ”decis să introducă, începând cu 1 ianuarie 2015, schimbul automat de informaţii pentru plăţile de dobânzi în favoarea unor persoane fizice care locuiesc într-un alt stat membru al Uniunii Europene, astfel încât aceşti beneficiari să fie impozitaţi în conformitate cu normele legislative ale statului lor de reşedinţă, păstrând însă confidenţialitatea datelor ce nu au niciun impact fiscal. Drept urmare, aceste dispoziţii nu îi vizează pe cetăţenii non-europeni.
Pentru Juncker, piaţa financiară a Luxemburgului nu depinde de o manieră existenţială de secretul bancar, nu se vor stinge luminile. Piaţa noastră financiară nu trăieşte din bani negri şi nici din fraudă fiscală, a asigurat el. Totuşi, responsabilul luxemburghez a recunoscut că principalul motiv pentru care ţara sa va ceda la acest capitol îl reprezintă poziţia radicală a SUA. (Sursa: Agerpres)