Anunţul Fitch Ratings vine la o lună după ce Moody’s Investor’s Service a coborât, cu o treaptă, ratingul Marii Britanii de la ‘AAA’ la ‘Aa1’. În urma acestei decizii, Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi Franţei, care şi-au pierdut calificativul ‘AAA’ de la cel puţin o mare agenţie de evaluare financiară.

‘Plasarea sub supraveghere reflectă ultimele prognoze economice şi fiscale publicate de Office for Budget Responsibility (OBR), care arată că datoria guvernamentală a Marii Britanii va atinge nivelul maxim mai târziu decât se estima anterior’, a informat Fitch într-un comunicat.

Potrivit unui raport publicat anterior de OBR, datoria publică va continua să crească până în 2016/2017, ajungând la 85,6% din Produsul Intern Brut. Anterior, OBR estima că datoria va ajunge la nivelul maxim de 79,9% din PIB în 2015/2016.

Fitch precizează că o decizie referitoare la retrogradarea ratingului de ţară al Marii Britanii va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie.

Cea de a treia mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, atribuie Marii Britanii un rating ‘AAA’, însă în luna decembrie a anului trecut a revizuit şi ea perspectiva la negativă, ceea ce înseamnă că există o şansă din trei pentru o retrogradare.
Sursa: Agerpres