Actualele obiective ale Portugaliei vizează reducerea deficitului la 4,5% din PIB în 2013 şi apoi la 2,5% din PIB în 2014, ceea ce înseamnă că executivul va trebui să reducă cheltuielile cu 4 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) în următorii doi ani, în schimbul ajutorului internaţional.

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

Portugalia vrea să urmeze exemplul Irlandei şi să revină complet pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, pentru a se finanţa fără ajutor extern. Există semne că este aproape de îndeplinirea acestui obiectiv, înregistrând costuri de creditare mai scăzute.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor prelungi cu un an, până în 2015, termenul până la care Portugalia, beneficiara unui program de ajutor, trebuie îşi reducă deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, au declarat surse apropiate de ultima revizuire a acordului de către creditori, informează Reuters.

Luni, Reuters cita surse apropiate de ultima revizuire a acordului de către creditori care susţineau că Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor prelungi cu un an, până în 2015, termenul până la care Portugalia trebuie îşi reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB.

Inspectorii UE, BCE şi FMI se află în această săptămână la Lisabona pentru a finaliza ultima revizuire trimestrială a economiei şi a măsurilor de ajustare cerute de acord. Experţii le pot recomanda celor trei creditori o relaxare a ţintelor pentru Portugalia.

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat pentru Xinhua că raportul nu poate fi confirmat. ‘Nu pot confirma nimic la acest nivel al revizuirii’ situaţiei Portugaliei, a afirmat oficialul european.

Luni, un purtător de cuvânt al ministrulului portughez de finanţe, Vitor Gaspar, a afirmat: ‘Nu putem nici confirma, nici infirma că Portugalia va obţine încă un an pentru reducerea deficitului sub 3%’. Gaspar a anunţat recent că executivul portughez va solicita încă un an pentru îndeplinirea obiectivelor bugetare.

Economia Portugaliei ar urma să înregistreze în 2013 al treilea an consecutiv de recesiune, estimările indicând un declin al Produsului Intern Brut de 1,9% în acest an. Rata şomajului a urcat la 17,6%, cel mai ridicat nivel din UE după Grecia şi Spania.
Sursa: Agerpres