O singură problemă de procedură a rămas încă neclarificată, și anume, dacă se va încasa ”din prima”, TVA redus de 9 la sută, sau se va încasa inițial valoarea actuală a TVA, de 24 la sută, urmând ca, ulterior, diferența de 15 la sută să fie ruturnată celor îndreptățiți.

Dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate, industria alimentară din România, care oricum se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește producția fiscalizată și, implicit, cu evaziunea fiscală, va fi puternic afectată. Deja, multe societăți au intrat în insolvență sau chiar în faliment. Aceasta a fost principala concluzie a Conferinței brutarilor și morarilor-Rompan, desfășurată joi, la Complexul Romexpo din București, în prezența ministrului agriculturii, Daniel Constantin.

2012-cel mai prost an din istoria industriei de panificație

Aurel Popescu, președintele Rompan, a făcut la începutul conferinței o scurtă prezentare a acestui sector al industriei alimentare. Numărul de unități din sectorul morărit- panificație este de peste 6000, din care în panificație 3.846, în morărit 1.988, producție biscuiți 246 și paste făinoase 98 de unități. Din totalul celor 151.000 de salariați din industria alimentară, circa 80.000 își desfășoară activitatea în morărit și panificație. ”În perioada de preaderare și după aderarea României la UE, în ramura noastră de activitate au fost făcute investiții de peste 700 de milioane de euro. Din păcate, anul 2012 a fost cel mai prost an din istoria acestui sector și a consemnat și o creștere fără precedent a evaziunii fiscale în domeniu, după majorarea TVA la 24 la sută”- a spus președintele Rompan. Piaţa totală de morărit şi panificaţie a scăzut la 1,5 miliarde de euro, de la 1,8 miliarde de euro anii trecuţi, din care două treimi este piaţă neagră, adică taxe pe care nu le încasează bugetul. ”În primele două luni din 2013, am înregistrat cea mai spectaculoasă scădere de vânzări înregistrată vreodată, de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizează un miliard de lei numai pe pâine, ceea ce înseamnă 300 de milioane de euro", a spus Popescu. Acesta a precizat că efortul bugetar, în cazul reducerii la 9% a TVA la pâine, ar fi de 25 de milioane de euro, ”bani pe care brutarii ar fi dispuşi să-i plătească din buzunar”. ”În acest context, demersul patronatului de a iniția un dialog cu Guvernul reprezintă o ultimă șansă de găsire a unor măsuri care să salveze această ramură de tradiție a industriei alimentare naționale și, nu în ultimul rând, să ducă la salvarea multor mii de locuri de muncă”- a spus Aurel Popescu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a arătat de acord cu cele afirmate de reprzentanții patronatului și a reiterat sprijinul minsterului și al Guvernului pentru reducerea TVA la alimente.”Sper ca în aprilie să adoptăm actul normativ și, începând cu data de 1 iulie, să demarăm programul-pilot, cu reducerea la 9 la sută a TVA pe lanțul de panificație(grâu, făină-pâine), urmând ca, din ianuarie 2014, să aplicăm TVA redus și la celelalte alimente de bază”-a spus ministrul agriculturii.

Sindicatele amenință că vor ieși în stradă

Prezent la conferința Rompan, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), a fost extrem de vehement, amenințând că, dacă Guvernul nu va reuși să-I convingă pe reperezentanții FMI de necesitatea reducerii TVA la alimentele de bază, sindicatele vor ieși în stradă. ”Ni s-a impus să ne aliniem cu prețurile la energie, la gaze, la combustibil, dar să ne aliniem cu taxele reduse la alimente, să reducem TVA-ul, nu. Dacă Guvernul nu reușește să-I convingă pe reprezentanții FMI, ne vom organiza și vom ieși în stradă”- a spus Dragoș Frumosu.

Instituțiile de control, neputincioase și ineficiente

Președintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru Capital că, într-adevăr, singura soluție pentru reducerea evaziunii fiscale din panificație constă în reducerea fiscalizării. ”Controalele instituțiilor abilitate s-au dovedit neputincioase și ineficiente. De exemplu, există peste 100.000 de centre de vânzare a pâinii. Cine poate controla toate aceste centre?”- ne-a spus Aurel Popescu. Întrebat dacă patronatul va recurge la greva fiscală, în cazul în care Guvernul nu va reduce TVA, președintele Rompan ne-a declarat: ”Nu, nu e cazul. Dar, oricum, cu 70 la sută grad de evziune, acest sector economic este de facto, deja, într-un fel de  grevă fiscală, nu?”

Punct și de la capăt

Reducerea TVA la alimentele de bază este o măsură anunțată de USL încă din timpul campaniilor electorale din 2012 și mereu invocată în ultima perioadă, ca o măsură menită să conducă la scăderea prețului alimentelor și la diminuarea evaziunii fiscale din domeniul industriei alimentare. Dar, deși s-au purtat numeroase discuții, până în prezent, Guvernul nu reușit să obțină acordul oficialilor de la FMI și Banca Mondială, care se opun reducerii TVA, invocând scăderea încasărilor la bugetul statului, deci, mărirea deficitului, precum și ineficiența unei astfel de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale.