David Einhorn, manager al fondului de hedging Greenlight Capital, a acţionat Apple în judecată la curtea federală din New York, cu scopul de a bloca o propunere a altui acţionar, astfel încât să limiteze distribuirea către a acţionari a unei părţi din cele lichidităţile de 137 miliarde de dolari ale companiei, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Apple îşi propune să ceară acţionarilor să voteze înainte să poată emite acţiuni preferenţiale, o măsură pe care Einhorn îşi doreşte să o vadă adoptată. Boardul Apple are deja dreptul să emită astfel de acţiuni, dar a spus într-un comunicat că nu intenţionează să o facă, adaugă WSJ.
Propunerea va fi votată în cadrul adunării anuale a acţionarilor Apple din 27 februarie.
Acţiunile preferenţiale oferă adesea dividende sporite şi ele pot fi emise fără diluarea controlului în cadrul managmentului companiei, scrie Bloomberg. Alţi acţionari spun că ei ai fi mulţumiţi cu dividene mai ridicate şi programe de răscumpărare mai mari.
Directorii Apple lucrează cu Goldman Sachs pentru a determina care e cea mai bună variantă pentru companie şi acţionarii săi, potrivit Bloomberg.
Einhorn recomandă ca Apple să emită acţiuni preferenţiale de 50 miliarde dolari, care să fie tranzacţionate împreună cu acţiunile commune şi finanţate din cash flow-ul operaţional. Acestea ar putea aduce un dividend anual de 4%, plătibil trimestrial.
Un comunicat de ieri sugera că Apple şi-a înmuiat poziţia privind acţiunile preferenţiale, după ce anterior spusese că nu plănuieşte să le emită. Apple a spus de asemenea că s-a angajat deja să returneze acţionarilor 45 miliarde dolari în trei ani.
Acţiunile Apple au sărit cu 3% după ce compania i-a răspuns lui Einhorn, închizând joi la 468,22 dolari. La acest nivel, acţiunile erau cu 33% sub maximul istoric atins în 19 septembrie, ceea ce înseamnă că Apple are cea mai slabă performanţă dintre companiile din indicele Standard&Poor’s.
Atraşi de lichidităţile uriaşe ale Apple, investitorii apreciau şi vineri acţiunile Apple, cu 1,76%, până la 476 dolari, în jurul orei 18:30, ora României. La acest nivel, capitalizarea companiei era de 447,6 miliarde dolari, cea mai mare din lume.
Einhorn a spus că muntele de cash al Apple echivalează cu 145 dolari pe acţiune.