Vânzarea a 23,9 milioane de acţiuni ale Bank Pekao SA, al doilea grup bancar din Polonia, este evaluată la 3,98 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de dolari), pe baza preţului de la închiderea şedinţei bursiere de marţi. După finalizarea vânzării UniCredit va deţine cel puţin 20,1% din Pekao.
Vânzarea acţiunilor va permite UniCredit să-şi optimizeze alocarea capitalului, pentru a continua creşterea organică în Europa Centrală şi de Est, dar Pekao va rămâne o componentă ”de bază” a strategiei UniCredit, se arată în declaraţia băncii italiene.
Recent, UniCredit a anunţat că îşi revizuieşte strategia în Europa Centrală şi de Est, vânzând active şi reducând costurile, pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, după ce criza datoriilor din zona euro şi recesiunea din Italia au afectat câştigurile băncii. Până în 2015 UniCredit vrea să facă economii de 1,5 miliarde de euro, pentru a-şi majora profitul la 6,5 miliarde de euro.
Anunţul privind vânzarea acţiunilor Bank Pekao vine la mai puţin de o săptămână după ce guvernul de la Varşovia a vândut 12,2% din cea mai mare bancă poloneză, PKO Bank Polski, pentru 1,7 miliarde de dolari.
Gianni Franco Papa, şeful operaţiunilor UniCredit din Europa Centrală şi de Est, a declarat recent că banca italiană a preferat mai curând să înregistreze o creştere organică în Europa de Est decât să facă achiziţii, deşi analizează oportunităţile din Polonia şi Turcia. ”Singurele două ţări care atrag investiţii în această perioadă sunt Polonia şi Turcia. Dacă se iveşte ceva, vom studia cu atenţie. Nu suntem sub presiune să cumpărăm. Planul nostru prevede o creştere organică, şi nu achiziţii”, a explicat oficialul UniCredit, potrivit Agerpres.
UniCredit a revenit pe profit în trimestrul trei din 2012, după implementarea programului de reducere a costurilor. În perioada iulie-septembrie 2012 profitul băncii italiene a depăşit estimările analiştilor, ajungând la 335 milioane de euro (425 milioane de dolari), faţă de o pierdere netă de 10,6 miliarde de euro în perioada similară din 2011. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,7% la 30 septembrie, de la 10,4% la 30 iunie.

În România, UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat un profit net de 146,8 milioane lei în primele 9 luni din 2012, potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 18,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. În trimestrul al treilea din 2012, profitul net a fost de 71,8 milioane lei, aproape de nivelul înregistrat în primul semestru al anului. UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.900 sucursale.