Potrivit Asociație pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), randamentul mediu total de 65% de pe Pilonul II, de la înființarea în mai 2008 și până la finele lui 2012, se traduce printr-un randament mediu anualizat de 11,45%, ceea ce este o performanță cu totul remarcabilă, depășind net inflația din această perioadă.
Potrivit calculelor Capital, inflația cumulată din mai 2008 și până în noiembrie 2012 (nu au fost publicate încă datele pe decembrie) a fost de 26,1%, ceea ce înseamnă că fondurile de pensii de pe Pilonul II au avut o performanță ce a depășit de 2,5 ori inflația.
În termeni nominali, această performanță investițională de la Pilonul II se traduce prin câștiguri nete pentru participanți de 1,44 miliarde lei, adăugate contribuțiilor brute de 8,19 miliarde lei.
În ceea ce privește Pilonul III, randamentul mediu total de 51,7%, de la înființarea acestuia (mai 2007) și până în prezent, este echivalent cu un randament mediu anualizat de 7,74%.
Chiar dacă înregistrează o performanță mai slabă decât Pilonul II, fondurile de Pilon III au reușit să bată inflația din această perioadă.
Potrivit calculelor Capital, inflația cumulată din mai 2007 și până în noiembrie 2012 este de 37%, ceea ce înseamnă că Pilonul III a avut o performanță ce a depășit de 1,4 ori inflația.
În 2012, în ciuda mediului dificil, fondurile de pensii Pilonul II au obținut un randament mediu de 10,5%, iar fondurile de pensii Pilonul III, de 9,96%.
„Analizând cifrele, anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private. În pofida tuturor turbulențelor – economice, financiare și politice – fondurile de pensii au continuat creșterea, consolidarea și au înregistrat rezultate investiționale foarte bune, în condiții de risc redus, caracteristică esențială a acestui sistem. Dacă ne uităm puțin în urmă la 2012, vedem un an greu: s-au succedat patru guverne, o situație politică tensionată, o economie în stagnare și piețe financiare volatile. Chiar și așa, sistemul de pensii private s-a menținut stabil și cu rezultate bune”, a declarat Marius Popescu, președintele APAPR.
Speranțe pentru 2013
"Privind înainte către 2013, stabilitatea și predictibilitatea legislativă în acest sistem sunt dezideratele noastre principale. În același timp, sperăm ca participanții fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) să beneficieze de majorarea cotei de contribuție de la 3,5% la 4% din veniturile brute, potrivit legii, astfel încât ponderea pensiei private în veniturile lor viitoare să fie cât mai semnificativă", a adăugat Popescu. 
Potrivit lui, "per total, după 5 ani de funcționare cu rezultate pozitive, sistemul de pensii private a dovedit, în pofida contextului dificil în care s-a lansat și a funcționat, că merită atât încrederea populației, cât și a decidenților politici".