O proporţie de 92% dintre români cred că situaţia economică este ”rea”, iar 2% au răspuns ”nu ştiu”, în timp ce 99% dintre greci şi 98% dintre spanioli au această părere despre starea economiei din ţările lor.

Ca şi în sondajele anterioare, răspunsurile cetăţenilor UE privind situaţia punctuală a economiilor naţionale diferă de la un stat la altul. În timp ce trei sferturi dintre suedezi şi germani susţin că situaţia economică a ţării lor este bună, în nu mai puţin de zece state, printre care şi Franţa, procentul celor care au aceeaşi părere este mai mic de zece.

Potrivit rezultatului sondajului, nu mai puţin de 85% dintre europeni cred că statele membre vor trebui să conlucreze mai strâns pentru a depăşi criza. Eurobarometrul de toamnă din 2012 arată că în total 41% dintre europeni, cu 1% mai mulţi decât în primăvară, cred că UE se îndreaptă în direcţia cea bună pentru depăşirea crizei.

Europenii continuă să perceapă UE drept cel mai eficient actor, înaintea guvernelor naţionale, în combaterea efectelor crizei. UE se află pe primul loc în eurobarometru, cu 23% din voturi, urmată de guvernele naţionale (20%), G20 (14%) şi Fondul Monetar Internaţional (15%).

Şomajul (48%, în creştere cu 2% faţă de eurobarometrul din primăvară), situaţia economică în general (37%, plus 2%), inflaţia (24%, stabilă) şi datoria guvernamentală (17%, în scădere cu 2% faţă de eurobarometrul din primăvară) sunt principalele patru preocupări la nivel naţional pentru cetăţenii statelor UE, în timp ce la nivel personal inflaţia este cea mai importantă, respectiv de 44%.

Principalele preocupări la nivelul UE ar fi situaţia economică în general (53%, în scădere cu 1% faţă de eurobarometrul din primăvară), şomajul (36%, în creştere cu 4% faţă de primăvara acestui an) şi starea finanţelor publice ale statelor membre (32%, în scădere cu 2% faţă de primăvară).

Sursa: Agerpres