Evoluţia ulterioară pe parcursul anului, deşi uşor fluctuantă, a confirmat faptul că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru investiţii în energie verde. Astfel, România şi-a menţinut cu succes poziţia, terminând anul în top 10 pe energie eoliană şi pe locul 13 în ceea ce priveşte indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabilă.

Caracterizate de o abundenţă a resurselor naturale şi o cerere în creştere pentru energie, pieţele emergente au fost marii câştigători din sectorul de energie verde în cursul anului 2012. Cu toate acestea, după opt ani de creştere a nivelului investiţiilor noi în cadrul sectorului, se pare că anul acesta va exista o scădere, după un an record în 2011, se menţionează în raport.

China a rămas în topul clasamentului All Renewables Index (ARI) în 2012, parţial datorită intensificării obiectivelor de energie solară destinate să absoarbă surplusul de pe piaţa de panouri solare. Germania şi-a continuat eforturile în energie regenerabilă în 2012, ocupând locul al doilea în clasamentul ARI în trimestrul 3 din 2012, în timp ce SUA au trecut pe locul al 3-lea pe fondul problemelor privind extinderea stimulentelor pentru energie regenerabilă, cauzate de disponibilitatea gazelor naturale la preţuri scăzute.

La nivelul pieţelor emergente, în timp ce primele date sugerează că nivelurile investiţiilor în energie verde sunt în scădere, acest lucru nu este neapărat un semn rău. Încă există capacităţi importante de energie verde în curs de instalare, însă costurile cu acestea sunt ceva mai mici decât anul trecut. În plus, investiţiile şi instalaţiile pentru energie verde continuă să fie propulsate de activitatea din pieţele emergente, aflate în plină expansiune.

Energia verde a înregistrat un rol tot mai important în mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe măsură ce corporaţiile evaluează riscurile în ceea ce priveşte securitatea energetică, preţurile energiei, mediul de reglementare, brandul şi presiunile din partea părţilor interesate, acestea încep să se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin creşterea investiţiilor şi instalarea capacităţilor de energie din surse regenerabile. Deşi a existat o redresare lentă a crizei financiare globale, tranziţia către o economie mai eficientă din punct de vedere al resurselor şi cu emisii reduse de carbon este inevitabilă, se mai arată în raportul Ernst & Young.

Totuşi, pieţele emergente sunt motorul creşterii economice. Au existat mutări pozitive în clasament în cursul anului 2012, cu multe pieţe demarând programe performante, alimentând creşterea nouă din sector şi se anticipează că aceste tendinţe vor continua în 2013.

Privind industria în ansamblul său, anul 2012 a fost unul extrem de dificil pentru producătorii care furnizează echipamente industriei. Surplusul de ofertă, scăderea costurilor în tehnologie, reducerea cererii pe unele pieţe europene şi protecţionismul comercial care a urmat, au condus la o perioadă de consolidare a companiilor şi la raţionalizarea sprijinului guvernamental, provocând paralizia lanţului de aprovizionare în anumite pieţe.

Perspectiva rămâne una la fel de provocatoare pentru anul 2013, corporaţiile şi companiile de utilităţi dorind să reducă excesul de ofertă de pe piaţă, în timp ce guvernele vor urmări scăderea dependenţei industriilor de subvenţii.

Studiul  Ernst&Young – Renewable energy country attractiveness indices – evaluează 40 de ţări în funcţie de atractivitatea pieţelor lor de energie regenerabilă, infrastructura energetică, dar şi de adecvarea pentru tehnologiile individuale.

Sursa: Agerpres