Fitch, deţinută de o companie franceză, este singura din cele trei mari agenţi de rating care acordă în prezent Franţei un rating ‘AAA’. ”Confirmarea notei ‘AAA’ atribuită Franţei se bazează pe o economie bogată şi diversificată, pe instituţiile sale politice, civile şi sociale stabile precum şi pe flexibilitatea sa financiară excepţională care reflectă statutul său de emiţător de referinţă pentru zona euro”, a anunţat Fitch Ratings într-un comunicat.
Agenţia de evaluare precizează că datorită gradului moderat de îndatorare a gospodăriilor şi nivelului relativ ridicat de economisire, Franţa este mai puţin expusă la procesul de ‘deleveraging’ în sectorul privat decât alte state care beneficiază de un rating ‘AAA’, în special Marea Britanie şi SUA.
În schimb, una din slăbiciunile profilului suveran de credit al Franţei este nivelul ridicat, şi în creştere, al datoriei publice. Fitch estimează că datoria guvernamentală generală a Franţei va fi echivalentă cu 90% din PIB la finele lui 2012, faţă de o medie de 53% pentru statele care beneficiază de un rating ‘AAA’.
Fitch subliniază că intenţionează să ia o decizie cu privire la perspectiva negativă atribuită ratingului Franţei în cursul anului 2013, avertizând că există peste 50% şanse pentru o retrogradare. O eventuală decizie de retrogradare va fi studiată în funcţie de ritmul şi amploarea reformelor economice, de respectarea obiectivelor de reducere a deficitului şi de evoluţia crizei din zona euro.
Luna trecută Moody’s a decis să retragă Franţei calificativul de top ‘AAA’ după ce Standard and Poor’s a luat o decizie similară în luna ianuarie.