‘Viitoarele alegeri nu trebuie să servească drept pretext pentru a pune la îndoială faptul că aceste măsuri sunt indispensabile’, a spus Barroso, în interviul apărut la o zi după ce Monti a anunţat că va demisiona în scurt timp din fruntea guvernului.

‘Calmul relativ de pe pieţe nu înseamnă că am ieşit din criză’, a atras atenţia preşedintele Comisiei Europene.

Premierul italian a anunţat sâmbătă că va demisiona odată ce bugetul pentru 2013 va fi aprobat, ceea ce ar putea determina organizarea de alegeri anticipate la începutul anului viitor, la care, potrivit unor speculaţii, ar putea lua parte şi Mario Monti.

Anunţul surpriză a survenit la două zile după ce partidul lui Silvio Berlusconi şi-a retras sprijinul parlamentar pentru guvernul de tehnocraţi şi la câteva ore după ce Berlusconi a spus că va candida pentru a deveni premier pentru a cincea oară, cu o platformă care atacă felul de a administra economia practicat de Monti.

Parlamentul este deja pregătit să adopte bugetul până la Crăciun şi, prin urmare, demisia lui Monti va determina cel mai probabil organizarea unui scrutin nu mai târziu de luna februarie. Alegerile pot fi convocate la cel mult 70 de zile după ce preşedintele Giorgio Napolitano dizolvă Parlamentul.

Anunţul lui Monti l-a adus din nou în centrul atenţiei pe Berlusconi, care a părut să fi profitat de o nouă şansă pentru a-şi menţine partidul în jocul politic, la doar un an după ce a fost nevoit să demisioneze din cauza unui scandal sexual şi a crizei datoriilor.

Mişcarea premierului va amplifica, de asemenea, speculaţiile că ar putea candida la rândul său la alegeri, deşi nu a făcut încă nicio declaraţie clară în acest sens.
Sursa: Agerpres