Trebuie să știți că deși specificul unei regiuni sau tehnicile de vinificare joacă un rol important, soiul sau amestecul de soiuri sunt elementele care influențează cel mai mult gustul unui vin. O minimă cultură a vinului presupune cunoașterea celor mai importante soiuri de struguri. Iar selecția destul de restrânsă realizată aici ține cont de calitatea recunoscută de specialiști în timp și de răspândirea acestor struguri.  

Cabernet Sauvignon

Acesta este cel mai cultivat soi de struguri nobili din lume. A apărut în secolul 17, în regiunea Bordeaux, ca rezultat al încrucișării dintre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Este folosit într-o multitudine de cupaje, pentru gustul său puternic, dar mai ales pentru structura elegantă pe care o dă vinului. Este un strugure foarte rezistent, iar vinul său are un potențial excelent de învechire. Zone celebre pentru cultivarea lui sunt Bordeaux, Toscana, California și Sudul Australiei. Nota distinctivă a vinului provenit din Cabernet Sauvignon este aroma de coacăze negre.

Pinot Noir

Un strugure asociat deseori cu Burgundia, o regiune din Franța renumită pentru vinurile sale roșii de foarte bună calitate, obținute într-o proporție covârșitoare din struguri Pinot Noir. La fel de cunoscute pentru vinurile Pinot Noir sunt astăzi și California sau Noua Zeelanda. Este un soi destul de fragil și dificil de cultivat, iar paleta de arome pe care o poți regăsi în vinurile provenite din acest soi este atât de largă încât îi poate păcăli si pe cei mai experimentați degustători.

Merlot

Este rudă de gradul întâi cu Cabernet Sauvignon cu care se întâlnește în numeroase cupaje, mai ales în regiunea Bordeaux. Două treimi din producția mondială de Merlot provine din Franța, însă în ultimele decenii producători din California, Chile sau Australia au reușit să obțină rezultate excelente cu acest strugure. Vinul Merlot este cunoscut pentru finețea texturii și blândețea taninurilor.

Syrah

Este numit astfel în Franța sau în unele regiuni din Statele Unite. În alte părți de lume, precum Australia sau Africa de Sud numele său este Shiraz. Originea sa este incertă, unii susțin că provine din localitatea Shiraz din Iran, alții că a fost descoperit de romani în Syracusa, iar francezii demonstrează cu date certe că este cultivat de mii de ani pe Valea Ronului. Vinurile provenite din acest soi sunt deobicei corpolente, cu taninuri puternice și cu arome mai degrabă condimentate decât fructate.

Chardonnay

Un strugure cultivat din timpuri imemoriale în Burgundia, regiune cunoscută și pentru vinul Chablis, creat din acest soi. La sfârșitul secolului trecut a devenit foarte popular în Statele Unite care a transformat vinul Chardonnay într-un brand în sine. Astăzi este cultivat cu succes peste tot în lume, iar paleta de arome pe care le poți regăsi în vinurile Chardonnay este extrem de largă. Este bine de știut însă că cel din Napa Valley va avea o notă persistentă de ananas, iar Chablisul un gust ușor detectabil de mere verzi.

Sauvignon Blanc

În unele regiuni din Franța este numit “Blanc Fume”, de unde și numele celui mai apreciat vin provenit din acest strugure, Pouilly Fume. Cu toate acestea cel mai mare cultivator de Sauvignon Blanc este California, iar Noua Zeelanda produce de ani buni vinuri Sauvignon Blanc îndelung aplaudate în marile competiții internaționale. Tipic pentru acest vin este gustul fresh, de multe ori floral.

Riesling

Concurează cu Chardonnay pentru titlul neoficial de “cel mai bun soi de struguri albi din lume”. De obicei vinul obținut din acest strugure este ușor, aromat, cu o aciditate vivace. Rieslingul poate fi sec și mineral sau dulce și foarte aromat. Germania cultivă intensiv acest soi, însă Rieslingul cel mai apreciat în lume provine din Alsacia.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe  www. theliquorstore.ro.
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook:  Theliquorstore.