Normele Basel III au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.

‘Un număr mare de jurisdicţii sunt gata să demareze implementarea la 1 ianuarie 2013’, a declarat Wayne Byres la o conferinţă financiară organizată la Abu Dhabi. ‘Păstrăm data, iar cei care nu sunt gata la 1 ianuarie vor putea fi gata ulterior’, a adăugat Byres. Acesta a subliniat că cererile venite din partea SUA şi UE, privind amânarea introducerii noilor norme, nu se află pe agenda reuniunii din luna decembrie a Comitetului de la Basel.

Luni, Asociaţia băncilor germane a anunţat că vrea amânarea regulilor Basel III până în 2014. Săptămâna trecută, Asociaţia europeană a băncilor a trimis şi ea o scrisoare comisarului european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier, prin care cere oficial o amânare deoarece altfel instituţiile europene de creditare ar fi dezavantajate dacă vor introduce noile reglementări înainte ca ele să intre în vigoare în SUA. La începutul acestei luni, Organismele americane de reglementare din sectorul bancar au decis să amâne data de la care ar urma să intre în vigoare noile norme internaţionale denumite ‘Basel III’, destinate întăririi sistemului bancar.

Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acorda, faţă de 2% în prezent.
Sursa:Agerpres