NewsKazMunaiGas, compania petrolieră controlată de statul kazah, a semnat în august 2007 un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

Timur Azimov a explicat că Rompetrol negociază cu firmele din Turcia în scopul intrării pe piaţa de distribuţie a combustibilului din Turcia.

„Suntem foarte interesaţi de piaţa din Turcia. Vrem să ne extindem acolo anul viitor. Analizăm intrarea noastră pe piaţă. Verificăm câteva posibilităţi, de la segmentul de vânzare cu ridicata la cel de vânzare cu amănuntul. Există un mare potenţial pe piaţa turcă. Am înfiinţat deja o companie acolo. Sper că anul viitor vom avea un plan solid de dezvoltare. Suntem deja în negocieri cu câteva companii de acolo. Luăm în considerare achiziţii, parteneriate … diverse modalităţi. Cred că Rompetrol va fi mult mai prezent în Turcia decât este azi pe piaţa distribuţiei de carburanţi”, a declarat, miercuri, Timur Azimov la Bucureşti, la o prezentare realizată de Rompetrol.

Grupul Rompetrol are în vedere construirea a 150 de staţii de carburanţi în România, în următorii 3-5 ani, astfel încât cota de piaţă a companiei să crească la 35%, de la 25% cât este în prezent, a declarat joi, la Petromidia, directorul general executiv al TRG, Zhanat Tussupbekov.

Sursa: Agerpres
.