Capital: Cati oameni ati audiat, cate zile, cate ore?
Adrian Cioroianu: Audierile au durat cinci saptamani. Intr-o zi plina, incepeau la orele noua si se terminau pe la cinci. Au fost cateva cazuri care s-au lungit pana la ora 23, iar unul pana la doua noaptea. Initial, s-a plecat de la anumiti oameni care au vrut sa faca declaratii. De la primele audieri, apareau numele unor persoane acuzate ca au facut cenzura, ca au traficat concursuri si, in acel moment, fiecare nume citat acolo trebuia sa fie invitat. Printre cei 214 oameni audiati, a existat cred si o politica deliberata, in special a TVR, de a sugera liste intregi de nume care sa depuna marturie.
Capital: Cum caracterizati experienta acestor audieri?
Adrian Cioroianu: A fost mai degraba interesanta, dar nu neaparat placuta. Mi-am dat seama de ruptura care exista in cele doua institutii, intre doua categorii de oameni. Am convingerea ca, din pacate, acolo nu se comunica. Sunt oameni ireductibil opusi unii altora. De exemplu, relatiile dintre Dragos Seuleanu si Razvan Dumitrescu (membru in CA al SRR) de la Radio nu au echivalent nici in spatiul politic.
Capital: Ce credeti ca este putred in aceste institutii?
Adrian Cioroianu: Din pacate, un grad de neincredere comuna i-a facut pe directorii celor doua institutii sa-si apropie anumiti oameni in detrimentul altora. Ideea de a-ti face o echipa de oameni apropiati, prieteni sau clienti, este distructiva in orice sistem. Cred ca asta a fost greseala principala a celor doi presedinti. Dragos Seuleanu a recunoscut franc ca are relatii reci de foarte multa vreme cu Paul Grigoriu. Astfel, dintr-o data, se creeaza doi poli. E greu sa te pui la mijloc pentru ca, subliniez, datoria comisiei nu este sa dea dreptate unora sau altora.
Capital: Cum au evoluat cei doi presedinti?
Adrian Cioroianu: Au venit putin contorsionati, poate dintr-un sentiment firesc. Credeau ca li se vrea capul. A fost greu sa le explici ca nu acesta este scopul comisiei. Nu este normal sa dai afara niste oameni si sa pui altii care sa faca o politica inversa, in loc sa-l laude pe Nastase, sa-l laude pe Tariceanu. Solutia este amendarea legii de functionare a celor doua societati, care trebuie sa fie complet independente. Confruntarea din politica se rasfrange in orice echipa de la nivelul Radioului sau Televiziunii. Eu cred ca trebuie pusi anumiti oameni asupra carora sa nu poata obiecta nici Puterea, nici Opozitia.
Capital: Ce diferente ati observat intre conflictele din Radio si TVR?
Adrian Cioroianu: Conflictul din Radio este mult mai accentuat si lumea e mult mai impartita, iar numarul contestatarilor mult mai mare. Pe de alta parte, este limpede ca Dragos Seuleanu a fost mult mai cooperant decat Valentin Nicolau, care a venit foarte crispat la audieri. Dragos Seuleanu ne-a primit in Radio chiar excesiv de amabil si ne-a dat toate datele pe care le-am cerut, dar la Televiziune a fost mai curand o retinere din partea domnului Nicolau.
Capital: Ce asemanari ati sesizat?
Adrian Cioroianu: Ambele institutii sunt supradimensionate. Cred ca multi angajati simt deasupra capului bunavointa sefilor, ca un fel de sabie a lui Damocles. Simtind ca personalul ar trebui restrans, se tem sa nu cada in dizgratia sefilor ca sa nu fie primii la care se renunta. Cred ca nu tine neaparat de sefii lor, ci de un sistem care s-a impamantenit: numar mare de angajati, instabilitate, lipsa unor criterii valorice si promovarea prieteniilor, lipsa de incredere, plus numarul foarte mare de familii angajate in TVR si Radio.
Capital: Ce audieri vi s-au parut irelevante?
Adrian Cioroianu: Au fost oameni care au venit fara sa aiba ceva important de spus, de exemplu cei de pe lista facuta de Titi Dinca (ex-director de programe TVR – nota red.) Erau jenati de prezenta lor acolo, dar nu l-au putut refuza pe Titi Dinca. Spuneau diverse lucruri: ca treaba merge mai bine, ca s-a mai gresit, dar ca domnul Nicolau are idei bune. Multi dintre ei nici nu se uitau la Jurnalul de la TVR. De cealalta parte, trei membri ai Consiliului de Administratie al Radioului au spus ca nu asculta stirile de la Romania Actualitati. George Astalos, consilierul lui Dragos Seuleanu, a declarat ca asculta Radio Romania Tineret si ca postul e foarte bun. In realitate, programul nu poate fi captat decat pe Internet!
Capital: In opinia dvs, a fost cenzura si manipulare la TVR si Radio?
Adrian Cioroianu: In stadiul actual al anchetei s-au profilat multe cazuri in care s-ar putea vorbi despre cenzura la nivel editorial. In mod limpede, s-a dat impresia realizatorilor ca anumite personaje sunt agreate in dauna altora. Bunaoara, cei din TVR spuneau ca au avut senzatia ca presedintele Basescu nu era de dorit sa fie vazut intr-o anumita perioada. Doar anumiti analisti erau invitati, altii erau pe o lista neagra. Daca asta se poate asimila conceptului mai larg de cenzura, putem vorbi de asa ceva.

Ce vrea comisia parlamentara

Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea TVR si Radiodifuziunii s-a constituit prin decizia celor doua Camere ale Parlamentului. Audierile au urmarit patru puncte: mandatul de serviciu public, performanta manageriala si institutionala, activitatea financiar-contabila si respectarea legislatiei in domeniul audiovizual. Raportul este asteptat a fi facut public in aceasta saptamana si va contine punctele nevralgice pe care membrii comisiei le-au gasit. In cazul in care exista divergente intre PSD si Alianta D.A., fiecare parte isi va prezenta opiniile. Raportul va fi apoi dezbatut in plenul Parlamentului. Se va lua o decizie pe baza recomandarilor facute de comisie.