Adrian Negrescu: „Cel mai mult a pierdut Bolojan”

Potrivit economistului Adrian Negrescu, adevăratul perdant al acestei crize nu este Dragoș Anastasiu, ci premierul Ilie Bolojan. Acesta consideră că, în loc să acționeze rapid și să demită vicepremierul, Bolojan a permis ca situația să degenereze într-un „spectacol penibil”, menit să salveze cariera publică a colegului său de guvern.

Negrescu a punctat că prezența lui Anastasiu la Palatul Victoria, sub sigla Guvernului, în timp ce vorbea despre practici de mită și ataca instituții fundamentale precum ANAF, este un fapt grav. Economistul a subliniat că acest discurs nu doar că afectează imaginea executivului, ci pune sub semnul întrebării funcționarea statului român.

Una dintre afirmațiile lui Anastasiu – referitoare la doi oameni de afaceri din domeniul construcțiilor care ar fi evitat facturarea a 1,5 miliarde de lei pentru a nu plăti TVA – a fost interpretată de Negrescu ca un potențial denunț public. Acesta a făcut apel la autoritățile competente să ancheteze cu rapiditate cazul.

Totodată, economistul a atras atenția asupra trecutului controversat al vicepremierului, sugerând că a „fentat” sistemul ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), lucru care ar trebui să stârnească interesul instituției prezidențiale. Negrescu a pus problema direct: cât de ușor poate cineva să păcălească serviciile de informații și cine are acces, în mod real, la informațiile privilegiate ale statului.

„Din toata aceasta criza, cel mai mult a avut de pierdut Bolojan. In loc sa iasa in secunda 2 si sa il demita pe vicepremier, sa arate putere, intransigenta si hotarare, i-a permis lui Anastasiu sa puna in scena un show penibil menit sa ii salveze cariera publica.

Si mai grav este faptul ca, de la Palatul Victoria, Anastasiu a vorbit de ,,spaga de supravietuire” ca fiind ceva normal si, mai mult, a atacat ANAF-ul despre care a afirmat ca practica astfel de scheme si in prezent. Cu sigla Guvernului in spate. E incredibil.

Pe de alta parte, anuntul legat de cei 2 oameni de afaceri din constructii care nu au facturat 1,5 mld. pentru a nu plati TVA reprezinta, in esenta, un denunt pe care sper ca autoritatile sa il ancheteze cu celeritate.

Anastasiu a fentat sistemul, a pacalit sistemul ORNISS, iar acest fapt trebuie, de asemenea, sa ridice semne de intrebare la Cotroceni.

Cine are acces la informatii privilegiate in Romania? Chiar asa usor este sa pacalesti serviciile? L-am avut pe Georgescu care a evoluat sub radar, l-am avut pe Atanasiu. Oare cine mai urmeaza?”, transmite economistul Adrian Negrescu în postarea sa de pe Facebook.

Adrian Negrescu
SURSA FOTO: Facebook

Dragoș Anastasiu a demisionat duminică din funcția de vicepremier

Într-un discurs susținut duminică după-amiază, Dragoș Anastasiu și-a anunțat oficial demisia, invocând faptul că atacurile la adresa sa sunt bazate pe niște fapte duse la extrem.

El a afirmat că orice acțiune a sa ar fi fost interpretată negativ și că a decis, în discuție cu premierul, să se retragă pentru a nu afecta imaginea Guvernului.

„În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indiferent ce aş spune, ce aş face va continua procesul de denigrare, bazat pe nişte fapte, dar dus la extrem. Acesta este motivul pentru care, discutând cu premierul i-am spus că voi face mai mult rău, decât voi face bine, şi că e momentul să fac un pas în lateral, în spate, cum vreţi să-l numiţi, şi să demisionez”, a declarat Anastasiu, la Palatul Victoria.

Totodată, a ținut să precizeze că plecarea sa nu înseamnă abandonarea reformelor. Potrivit fostului vicepremier, guvernul a avansat pe mai multe direcții, printre care reforma fiscală, digitalizarea, resursa umană, reforma companiilor de stat și administrativ-teritorială. Anastasiu a menționat și cheltuielile de 15 miliarde de lei pe subvenții pentru companiile de stat, considerându-le o problemă care trebuie rezolvată urgent.

„Plecarea mea din Guvernul României, nu înseamnă că reformele nu trebuie să meargă mai departe. Am făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte pregătirea unui pachet larg de reforme, pe şapte piloni, de la frauda fiscală, până la imaginea României, până la resursa umană, până la simplificare, digitalizare, până la reforma administrativ-teritorială. Sunt paşi importanţi făcuţi, sunt paşi importanţi făcuţi pe reforma companiilor de stat care produc foarte multe subvenţii. Avem 15 miliarde de lei subvenţii în fiecare an, pe care fiecare cetăţean le suportă din buzunar şi lucrul acesta trebuie să se schimbe radical”, a motivat Anastasiu.

Dragoș Anastasiu a amintit că dosarul în care a fost implicat ca martor privind darea de mită către un funcționar ANAF era public și a susținut că modul în care statul, prin organele sale de control trata firmele la vremea respectivă „l-a obligat să accepte șpaga de supraviețuire”.