DNA desfășoară percheziții la mai multe companii după ce cazul Anastasiu a ieșit la iveală

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA desfășoară nouă percheziții în cadrul unui dosar deschis în martie 2025. În acest caz sunt implicate 12 persoane fizice și trei persoane juridice, care sunt suspectate de rambursare ilegală a TVA-ului și spălare de bani, fapte ce ar fi fost comise între anii 2022 și 2024.

Este vorba despre patru societăți care au beneficiat direct de rambursarea TVA. Aceste companii activează în sectoarele transporturilor și al produselor alimentare.

Valoarea totală a TVA-ului rambursat se ridică la 46.502.856 lei, din care 34.680.606 lei au fost virați în conturi, iar 11.822.250 lei au fost recuperați prin compensare.

De asemenea, la încheierea perioadei, o sumă de 8.389.975 lei a fost blocată pentru rambursare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat statului român se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Dragoș Anastasiu a denunțat modul în care a acționat o inspectoare ANAF

În altă ordine de idei, amintim că Dragoș Anastasiu a denunțat modul în care o fostă inspectoare ANAF a acționat, mutând ulterior activitatea de pe firma care a plătit mită, Touring Europabus, pe o altă societate, Travel Brands, înființată în 2018. La un an după această schimbare, fostul vicepremier a vândut întreaga afacere grupului german REWE, care în acel an înregistra o cifră de afaceri de 55 de miliarde de euro și deține brandul turistic Dertour.

În urma unui control efectuat pe 21 mai 2009 de către trei funcționari ANAF la Touring Europabus România, judecătorii au stabilit că firma condusă de Dragoș Anastasiu înregistra probleme privind neplata taxelor și impozitelor aferente salariilor angajaților.

Instanța a găsit-o vinovată pe Angela Burlacu, funcționarul ANAF responsabil principal de acest control, condamnând-o pentru că a acceptat mită în schimbul neconsemnării neregulilor și pentru neaplicarea legii în cazul companiei Touring Europabus România.

La acel moment, Touring Europabus era deținută majoritar de Dragoș Anastasiu și administrată de o altă firmă din portofoliul său. Această societate făcea parte din grupul Eurolines, controlat integral de Anastasiu, potrivit relatărilor Hotnews.

Touring Europabus România își desfășura activitatea în sectorul turismului, iar în momentul controlului ANAF din 2009 avea o cifră de afaceri de 43 de milioane de lei și un profit de 451.000 de lei. În același timp, compania se confrunta cu „majore probleme financiare”, după cum a declarat Dragoș Anastasiu în fața instanței, informație preluată de jurnalista Simona Voicu de la HotNews. Mai mult puteți citi aici.