”Reducerea cumulată a Produsului Intern Brut înregistrată după 2008 este chiar sub 20% şi se aşteaptă să ajungă la 25% până în 2014. Atunci când vorbim de intervalul de timp pentru ajustare ar trebui să luăm în considerare condiţiile economiei reale. Altfel există riscul să prelungim consecinţele negative asupra economiei şi societăţii”, a declarat Yannis Stournaras la un forum de afaceri grec-chinez care a avut loc la Atena, potrivit Agerpres.
Oficialul grec a avertizat că scăderea veniturilor din taxe şi creşterea accelerată a şomajului vor agrava recesiunea de patru ani cu care se confruntă Grecia şi ar putea arunca ţara într-o criză similară cu Marea Depresiune din anii 1930.
Declaraţiile ministrului grec de finanţe au fost sprijinite şi de Charles Dallara, şeful IIF – Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, potrivit căruia Grecia ar trebui să obţină din partea UE şi FMI dobânzi mai mici la achitarea împrumutului de 130 miliarde de euro şi o extindere de cel puţin doi ani a perioadei de achitare.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice a estimat că există ”argumente solide” pentru a acorda un răgaz suplimentar Greciei, pentru ca această ţară să-şi poată redresa finanţele publice.
O misiune a troicii FMI-UE-BCE este în prezent la Atena pentru ajuta guvernul grec să finalizeze un nou pachet de măsuri care să genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o condiţie necesară pentru deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor. Dacă va obţine un raport pozitiv din partea troicii, premierul grec Antonis Samaras intenţionează să ceară un răgaz suplimentar de doi ani pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internaţionali în schimbul planului de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro acordat în luna martie.