Anunţul preşedintelui BCE, Mario Draghi, “în mare parte în conformitate cu atenţionările noastre” nu afectează calificativele atribuite ţărilor din zona euro şi perspectivele financiare ale acestora, notează agenţia într-un comunicat.

BCE a anunţat o serie de măsuri excepţionale, care include şi un nou program de achiziţionare nelimitată a obligaţiunilor pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare, precum Spania sau Italia.

“Aceste iniţiative pot contribui la stabilizarea datoriei publice în zona euro şi vor da un impuls guvernelor statelor membre de la periferia zonei euro – în special Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda să continue reforma bugetară şi economică”, a subliniat S&P.

Agenţia americană de rating, care acordă BCE calificativul maxim AAA şi o perspectivă stabilă, a atribuit o perspectivă negativă calificativelor a 15 state din zona euro, întrucât pune sub semnul întrebării abilitatea guvernelor europene de a lua măsurile necesare.

“La nivel european am remarcat o mare reţinere în ceea ce priveşte programele de ajutor acordate statelor în dificultate în unele ţări care constituie nucleul zonei euro precum Germania, Olanda sau Finlanda”, notează S&P.

La nivel naţional, Standard & Poor’s a remarcat “dificile eforturi de cooperare” între guvernul federal şi instituţiile locale din Spania, precum şi “incertitudine politică” în ceea ce priveşte alegerile generale prevăzute pentru începutul lui 2013 în Italia.

Sursa: Agerpres