Destinul monedei unice europene este în mâinile Curţii Constituţionale din Germania, care va anunţa, pe 12 septembrie, o decizie ce ar putea să blocheze salvarea zonei euro, transmite AFP.

Cei opt judecători ai instituţiei de la Karlsruhe (sud-vest) vor da o decizie preliminară şi vor spune dacă preşedintele Joachim Gauck poate semna texte de lege care dotează zona euro cu noi instrumente pentru a lupta contra crizei, citează Agerpres.

Curtea Constituţională examinează încă din data de 10 iulie şase plângeri (depuse de deputaţii stângii radicale, de un ales conservator şi de o asociaţie civică) care vizează blocarea ratificării Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi a pactului bugetar.

Reclamanţii susţin că MES, care ar urma să devină un fond de salvare permanent al zonei euro dotat cu o capacitate de împrumut de 500 miliarde de euro, încalcă legislaţia germană forţând ţara să renunţe la o parte din suveranitatea sa bugetară. De asemenea, se reproşează că MES expune finanţele Germaniei, primul contributor la planul de salvare a zonei euro, la un risc nelimitat în cazul falimentului unei ţări membre.

Pentru majoritatea analiştilor, există puţine îndoieli că instituţia de la Karlsruhe va da dreptate acestor plângeri. Din punct de vedere constituţional, pactul bugetar, care constrânge statele membre UE la disciplină bugetară, nu pune probleme. „Pentru MES întrebarea este până la ce punct este posibil să fie luate decizii care obligă Germania din punct de vedere financiar fără aprobarea parlamentului. Mă îndoiesc de o decizie a Curţii Constituţionale care să invalideze MES”, a declarat Matthias Ruffert, specialist în drept la Universitatea din Iena.

În plus, parlamentul german a ratificat deja Mecanismului European de Stabilitate, precum şi pactul bugetar cu o majoritate de două treimi în cadrul unei sesiuni extraordinare care a avut loc la mijlocul lunii iulie.

Cu toate acestea, Jorg Asmussen, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, s-a declarat îngrijorat de posibilitatea unei respingeri a MES de către Curtea Constituţională a Germaniei, subliniind că în acest caz ar lipsi un instrument important de soluţionare a crizei.

La rândul lui, Angel Gurria, secretarul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a declarat într-o conferinţă pe teme economice şi politice desfăşurată în Slovenia că "este în joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie în pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară nu sunt suficiente sau destul de rapide".

Secretarul general al OCDE a mai spus că "speră şi se aşteaptă" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de către Curtea Constituţională a Germaniei la 12 septembrie, după avizul parlamentului în iunie.

Un eşec ar însemna aproape cert sfârşitul fondului. Întrebat dacă BCE ar trebui să înceapă achiziţii nelimitate de obligaţiuni:, Gurria a răspuns: "Da, cred că ar trebui să o facă şi cu cât mai repede cu atât mai bine".