Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional creează stabilitate financiară României şi predictibilitate şi transparenţă mediului de afaceri, ceea ce atrage, potenţial, mai mulţi investitori autohtoni şi străini.

”Având această umbrelă a instituţiilor financiare internaţionale, care certifică rezultatele bune, macrostabilitatea economică şi financiară a României şi progresele înregistrate în domeniul reformelor sectoriale, România are acces mai facil pe piaţa internă şi pe pieţele externe de capital pentru a-şi finanţa nevoile privind deficitul bugetar şi deficitul extern”, a afirmat Georgescu, la finalul negocierilor, care au durat mai bine de 12 ore.

Negocierile au vizat modul de îndeplinire a performanţelor economice şi financiare până la data de 30 iunie 2012, iar Scrisoarea de intenţie cuprinde obiectivele pentru următoarele trei luni, a precizat oficialul MFP.

”Putem spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali, Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, privind angajamentele avute de România pentru cea de-a şasea evaluare a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul în care ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie”, a spus Florin Georgescu. Potrivit acestuia,
scrisoarea de intenţie și documentele negociate prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp de trei luni, până în septembrie. Astfel, s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010, cele pentru plata sumelor reţinute necuvenit pensionarilor, pentru şapte luni din acest an şi nouă luni din anul care urmează.
Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre formele de sprijin agreate cu misiunea FMI, de la măsurile pentru stimularea mediului de afaceri la crearea de locuri de muncă. De asemenea, cele două părţi au agreat aplicarea TVA la încasare.
”În plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă, dezvoltare şi inovare tehnologică. Plata TVA la încasare a fost agreată. Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. Pe partea de cheltuieli bugetare, s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datoriilor restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori”, a explicat ministrul Finanţelor.

Oficialul MFP a anunţat, de asemenea, că s-au constatat progrese în planul reformelor structurale şi a anunţat că Oltchim va fi privatizată cu un investitor strategic, iar 15 procente din capitalul Transgaz va fi listat la bursă.

”În planul reformelor structurale s-au constatat progrese şi ne-am angajat ca efect al îndeplinirii procedurilor necesare ca până la mijlocul lunii septembrie să se privatizeze cu un investitor strategic Oltchim, apoi vom privatiza 15 la sută din capitalul social al Transgaz. De asemenea, se vor introduce conduceri profesioniste, cum sunt şi cele de azi, dar bazate pe o selecţie competitivă, la nivelul societăţilor comerciale cu capital de stat, la un pachet de zece societăţi comerciale şi autonome. Ele vor beneficia la început de management profesionist selectat pe criterii clare”, a explicat Florin Georgescu.

Ministrul Finanţelor a precizat că nu vor fi reduceri de personal în sectorul public, cifra de personal bugetar urmând să fie menţinută la nivelul actual, creşterea economică pentru 2012 va fi în jurul a 1,2%, inflaţia decembrie-decembrie va fi de 3,5%, iar deficitul bugetar se deplasează de la 1,85% la 2,2% din PIB, aşa cum s-a convenit deja la runda precedentă de negocieri.

Pachetul de măsuri privind stimularea creării de locuri de muncă, care vizează reducerea CAS pentru firmele care angajează şomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani, se va aplica din luna octombrie, împreună cu o altă măsură de redresare economică – creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare – dezvoltare ale agenţilor economici.

”Totodată, s-a agreat punerea în aplicare, începând cu octombrie, a unui pachet de măsuri privind stimularea creării unor noi locuri de muncă dar şi a unor măsuri pentru creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare – dezvoltare ale agenţilor economici”, a mai spus ministrul Finanţelor.

La rândul său, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a precizat că Transgaz şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara vor fi listate pe bursă în luna septembrie.

”Termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste şi au fost luate măsuri de accelerare a acestor procese. În ceea ce priveşte Transgaz, avem prevăzută lansarea în septembrie. În privinţa pachetelor majoritare de acţiuni la Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi, de asemenea, la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor”, a spus ministrul Economiei.

Acesta a precizat că managerii privaţi pentru Transelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi până la sfârşitul anului.

”La Electrica Furnizare vom avea management nou şi manager general privat la sfârşitul lunii august şi, respectiv, sfârşitul lunii septembrie. Pentru Transgaz şi Transelectrica, avem manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea şi management privat, şi listare. Sper ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă la sfârşitul lunii septembrie”,  a precizat Daniel Chiţoiu.

Acesta a adăugat că autorităţile vor lansa procesul de listare la bursă a companiei Hidroelectrica imediat după ieşirea din insolvenţă, termenul estimat fiind trimestrul patru din 2012, iar pentru Romgaz şi Nuclearelectrica în primul trimestru din 2013.

De asemenea, autorităţile române s-au angajat ferm faţă de instituţiile financiare internaţionale să lanseze privatizarea majoritară a companiei Oltchim şi listarea unui pachet de 15 la sută din acţiunile Transgaz până la data de 26 septembrie, când board-ul FMI va analiza acordul cu România, a precizat Chiţoiu.

Chiţoiu a mai menţionat că proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor excepţionale înregistrate de companiile petroliere va fi elaborat până la sfârşitul anului 2012. ”Formula de calcul a impozitului excepţional va fi stabilită cu asistenţa Băncii Mondiale”, a menţionat ministrul Economiei.
El a precizat că a discutat acest subiect cu FMI, dar acesta va fi definitivat cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit lui Chiţoiu, experţii FMI au fost mulţumiţi de reforma în domeniul energetic şi al companiilor de stat, de extinderea platformei OPCOM pentru tranzacţionarea şi a gazelor naturale, şi au menţionat ca pe un rezultat deosebit reorganizarea prin insolvenţă a Hidroelectrica. (Sursa: Agerpres)