'Există 17 molecule care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. Pentru acestea, în următoarele ore se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adaugă listei actuale a medicamentelor', a precizat Savu.



Preşedintele ANMDM a adăugat că în perioada următoare obiectivul principal îl constituie actualizarea continuă a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie 'sincopa care a existat în ultimii şase ani' şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.



Marius Savu a mai spus că mai are în vedere evaluarea completă a listei pentru scoaterea de pe aceasta a unor medicamente vechi.



Potrivit preşedintelui APAH-RO, Marinela Debu, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei reprezintă momentul oportun pentru a atenţiona populaţia şi autorităţile că hepatita este o afecţiune ce nu trebuie ignorată. 



'Prin mediatizarea şi popularizarea acestui eveniment sperăm să încurajăm oamenii, indiferent de vârstă sau zona din care provin, să se confrunte cu această boală care face ravagii la nivel mondial, să conştientizeze că există şi să nu o ignore, deci să ia măsurile preventive necesare. În România, vorbim de peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii în întreaga lume', a spus Debu. 

 

Sursa: Agerpres