”Avem o finanţare externă stabilă, la costuri avantajoase, tocmai pentru că reuşim să menţinem stabilitatea la nivel macroeconomic şi să avansăm în cadrul reformelor de ajustare sectorială. În domeniul de care ne ocupăm noi, Guvernul, cel al gestionării bugetului public, vă putem spune că în primele şase luni ne-am încadrat în angajamentele asumate cu finanţatorii internaţionali, deficitul bugetului general consolidat, adică bugetul de stat, bugetul de pensii, de sănătate, bugetul de fondului de şomaj şi alte câteva bugete mai mic, s-a încadrat sub aspectul deficitului pe care l-am negociat cu instituţiile respective”, a spus Georgescu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, creşterea economică de 1,5% în 2012 va permite colectarea unor venituri bugetare corespunzătoare la bugetul de stat şi finanţarea corespunzătoare a sectorului public.
Inflaţia la nivelul lunii mai a fost de 1,8%, cel mai redus nivel de până acum, iar deficitul de cont curent este menţinut în limite rezonabile. Rata şomajului este în scădere, la 4,56%, iar datoria publică se situează undeva la 33-34%, sub pragul de 40% din PIB. De asemenea, conform aceleiași surse, oficialul MFP a spus că cheltuielile de personal au fost menţinute în limitele negociate. Georgescu a arătat că există premise bune pentru creşterea economică în 2012, menţionând creşterea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul la cinci luni faţă de anul anterior şi creşterea investiţiilor în echipamente productive.
Totodată, ministrul Finanţelor a amintit că au fost interzise prin lege anumite cheltuieli bugetare, despre care experienţa a arătat că sunt ineficiente şi inoportune pentru sectorul public.