Oficialul american a susţinut că o justiţie independentă şi competentă nu este uşor de creat în nicio democraţie, ”indiferent dacă are două secole sau două decenii de experienţă” şi a mărturisit că în perioada în care era senator s-a ocupat de reforma justiţiei.
”În SUA, avem foarte multă stimă pentru Constituţia noastră şi orice discuţie începe de la acest document. În secolul al XVIII-lea, trei dintre părinţii noştri fondatori au sfătuit poporul american să adopte noua Constituţie. Alexander Hamilton a scris o formă unică referitoare la justiţie. El foarte frecvent a susţinut ca judecătorii să fie numiţi pe viaţă atâta timp cât au un comportament corespunzător. Aceşti judecători urmau să fie numiţi de preşedinte, după propunerea Senatului şi nu puteau fi înlăturaţi decât după punerea sub acuzare. Era singurul mijloc care putea asigura o aplicare corectă, imparţială a legii Hamilton, a descris tipul de persoană care ar trebui să servească drept judecător – un fel de elită care combina o bună cunoaştere cu integritatea”, a adăugat ambasadorul SUA în România.
La eveniment au mai participat miniştrii români ai Afacerilor Externe şi Justiţiei, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, şi procurorul american Joseph ”Beau” Biden al III-lea.