Criza economică mondială, care s-a resimţit puternic pe plan local, a făcut ca românii să-şi schimbe semnificativ comportamentul financiar, de la unul orientat pe consum şi accesarea rapidă de credite, la unul bazat pe economisire şi planuri financiare pe termen mai lung. Pe acest fond, băncile pentru locuinţe (BpL), printre care şi BCR Bpl, au fost printre principalii câştigători în criză, în contrast cu băncile clasice, care pe creditarea ipotecară şi de consum au pierdut consistent teren, doar programul Prima Casă reuşind să compenseze ceva din această scădere a activităţii.
În ultimul an, BCR BpL a devenit liderul pieţei bancare de economisire-creditare din România şi a atins pragul de rentabilitate, obţinând pprimul profit la finalul lui 2010, cu doi ani mai devreme decât termenul preconizat iniţial. La jumătatea lui 2011, profitul BCR BpL a depăşit 3 milioane de lei.
„În ultimii ani se observă din ce în ce mai bine reorientarea românilor către economisire, revenind de la tendinţa modernă de consum imediat la tradiţia oamenilor gospodari, chibzuiţi, care strâng bani albi pentru zile negre. Românii au devenit consumatori mai atenţi cu produsele şi serviciile pe care le aleg, mai pragmatici şi încep să se orienteze pe termen mai lung”, a declarat Alexandru Ciobanu, preşedinte al BCR BpL.
Interesul în creştere pentru economisire s-a văzut foarte bine în depozitele atrase de BCR BpL, al căror sold s-a dublat în doar un an, de la 248 milioane lei la jumătatea lui 2010, la 526 milioane lei la sfârşitul lui iunie 2011. Activele totale ale băncii au ajuns la 610 milioane lei.
Avantajele produselor de economisire-creditare
Pe lângă faptul că economisirea prin băncile pentru locuinţe este de departe cea mai rentabilă dintre plasamentele cu risc scăzut în lei, graţie primei de la stat, clienţii au opţiunea la finalul perioadei de economisire de a contracta un credit pentru nevoi locative în cele mai avantajoase condiţii din piaţă. Astfel, spre deosebire de creditarea ipotecară clasică, orientată preponderent pe valută, cea prin BpL se face la o dobândă fixă în lei, fără alte comisioane, în acest fel clienţii fiind feriţi de riscul valutar (vezi aprecierea dureroasă a francului elveţian) şi de fluctuaţiile indicatorilor de referinţă (Euribor, Libor sau Robor).
Un singur preţ trebuie plătit de clienţi pentru a avea acces la aceste beneficii cumulate oferite de BpL şi anume să aştepte 2, 4 sau 5 ani, adică perioada în care economisesc. Spre exemplu, pentru o economisire pe o perioadă de 5 ani, clientul poate obţine un randament mediu de 13-14% pe an, în condiţiile în care depozitele în lei sunt remunerate cu circa 6-7%. La finalul perioadei de economisire, clienţii au opţiunea de a accesa un credit pentru nevoi locative (reparaţii, renovări, achiziţii etc), în lei, la o dobândă fixă de 5% sau 6% pe an.