Angajatorii sunt obligați să ofere deduceri fiscale de părinților, de la 1 ianuarie

Deduceri fiscale pentru părinți! Prin intermediul unui comunicat de presă, UDMR aduce aminte că, începând cu luna ianuarie, a devenit operațională una dintre măsurile de sprijin familial propuse anterior de către reprezentanții Uniunii.

Conform acestei inițiative, familiile au posibilitatea de a beneficia de o deducere fiscală de până la 1.500 de lei.

Prin urmare, părinții au posibilitatea de a acoperi costurile aferente creșei și grădiniței pentru copii cu suma primită. Ulterior, suma va fi rambursată de către angajatori.

Suma acordată în acest scop nu poate depăși 33% din salariul brut al angajatului. În plus, nu se aplică impozit pe venit sau contribuții sociale și de sănătate asupra acestei sume.

Opțiunea de deducere fiscală poate fi solicitată doar de către unul dintre părinți. În cazul în care acesta are mai multe locuri de muncă, el este obligat să declare că nu a beneficiat de această facilitare și la celălalt loc de muncă.

„Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăşi 33% din salariul brut al acestuia, iar pe această sumă nu se datorează impozit pe venit, nici contribuţii de asigurări sociale sau de sănătate.

Deducerea fiscală poate fi solicitată doar de unul dintre părinţi, iar în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu a beneficiat de această facilitate la celălalt loc de muncă.

În cazul companiei angajatoare, suma rambursabilă în acest scop nu poate depăşi 5% din fondul de salarii al întreprinderii”, a explicat deputatul UDMR Szabo Odon, inițiator al proiectului.

Parinti cu copii in parc
SURSA FOTO: Dreamstime

Deducerea poate fi acordată doar până la o limită salarială specifică

Conform informațiilor furnizate de UDMR, în cazul în care salariul brut al unui părinte, având în vedere salariul minim, este de 3.436 de lei, acesta va beneficia de 33% din salariu, adică 1.133 de lei.

Această sumă este acordată lunar de către angajator și poate fi utilizată pentru acoperirea costurilor de creșă/grădiniță ale copilului.

Există două modalități de calcul. În primul scenariu, angajatorul plătește direct suma de 1.133 de lei către instituția de învățământ. În al doilea, părintele suportă lunar costul creșei sau grădiniței și furnizează ulterior angajatorului chitanța. Pe baza ei i se va rambursa părintelui suma.

În situația în care salariul brut al părintelui depășește salariul minim, cuantumul deducerii fiscale va crește în funcție de acesta, ajungând la un maxim de 1.500 de lei.

„Legea elaborată de UDMR face parte dintr-un pachet de măsuri de sprijin familial pe care Uniunea continuă să îl trateze ca prioritate. Scopul nostru este să ajutăm părinţii să revină pe piaţa muncii şi să uşurăm povara financiară a acestora legată de costurile de creşă şi grădiniţă ale copiilor.

Este important ca aceştia să beneficieze de un mediu sigur, să înveţe în limba maternă şi în condiţii adecvate încă din primii ani de grădiniţă.

Aşadar, vom continua să sprijinim orice iniţiativă care să servească binele familiilor şi să ajute la stabilirea unui echilibru între munca şi viaţa personală a părinţilor”, a adăugat Odon, deputat de Bihor.

Această măsură a devenit operațională recent. În ciuda faptului că UDMR a propus-o încă din 2019. În 2020, legea a fost promulgată de către președinte, conform comunicatului UDMR.