70-6868-35_semnintrebare.jpgVă rugăm să ne precizaţi care sunt reglementările fiscale legate de casarea unui mijloc fix, respectiv o centrală telefonică.
Bejan Nicoleta – Bucuresti

Din punct de vedere fiscal, se ridică două probleme legate de casarea unui mijloc fix: deductibilitatea cheltuielii la scoaterea sa din gestiune, în cazul în care mijlocul fix nu este complet amortizat, şi taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea de intrare incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, prin urmare deductibile la calculul impozitului pe profit. Conform aceluiaşi act normativ, operaţiunea de casare a unui mijloc fix reprezintă scoaterea din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.

În situaţia în care mijlocul fix în discuţie este complet amortizat, în momentul casării nu va mai interveni nici o cheltuială, valoarea imobilizării fiind integral înregistrată pe cheltuieli prin cotele de amortizare. Poate interveni, ca şi în cazul precedent, un eventual venit generat de valorificare, acesta fiind un venit impozabil.

Din punctul de vedere a taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor Codului fiscal şi a Normelor metodologice de aplicare a sa, activele corporale fixe casate înainte de expirarea duratei normale de funcţionare nu constituie livrare de bunuri, indiferent dacă la achiziţia sau, după caz, transformarea, modernizarea, fabricarea, construcţia activelor respective, taxa a fost dedusă total sau parţial sau nu a fost dedusă.

Însă, la casare, pentru bunurile de capital achiziţionate sau, după caz, fabricate, construite, utilizate pentru prima oară după modernizare sau transformare ulterior datei de 1 ianuarie 2007, se aplică prevederile art. 149 din Codul fiscal privind ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital, întrucât bunurile îşi încetează existenţa în întreprindere. Aceste prevederi se aplică, de asemenea, şi în cazul bunurilor de capital amortizate integral dar aflate în cursul perioadei de ajustare.

Prin urmare, în cazul în care activul fix corporal în discuţie a fost pus în funcţiune anterior datei de 31.12. 2006, indiferent că este sau nu integral amortizat, nu există obligaţii din punctul de vedere a taxei pe valoarea adăugată – nu constituie livrare de bunuri şi nu există obligaţia de ajustare a taxei deduse, fiind utilizat pentru prima dată anterior datei aderării. Dacă în schimb mijlocul fix a fost dobândit după data de 31.12.2006, indiferent dacă perioada normală de funcţionare este sau nu expirată, există obligaţia de ajustare a taxei deduse atunci când casarea sa intervine în cursul perioadei de ajustare.

Pentru bunurile de capital achiziţionate sau fabricate, altele decât bunurile imobile, perioada de ajustare este de 5 ani. Începe de la data de 1 ianuarie a anului în care bunul a fost achiziţionat, iar ajustarea se efectuează o singură dată pentru întreaga perioadă de ajustare rămasă, incluzând anul în care apare obligaţia ajustării, şi este de până la o cincime pe an din valoarea taxei deduse iniţial. Valoarea ajustării se operează în decontul TVA aferent perioadei fiscale în care bunurile de capital îşi încetează existenţa. În situaţia în care suma care ar rezulta ca urmare a ajustării este mai mică de 1.000 lei, nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital.

Exemplul 1:

La data de 15 august 2007, o persoană impozabilă cumpără un mijloc fix în valoare de 50.000 lei + TVA (19% = 9.500) a cărui durată normală de funcţionare este de 8 ani şi deduce 9.500 lei. La data de 30 mai 2010, mijlocul fix este casat.
În acest caz, există o ajustare în favoarea statului, în valoare de două cincimi din 9.500 lei, respectiv 3.800 lei.

Exemplul 2:

La data de 20 februarie 2007, o persoană impozabilă cumpară un mijloc fix în valoare de 30.000 lei + TVA (19% = 5.700 lei) a cărui durată de funcţionare este de 4 ani, şi deduce 5.700 lei. La data de 30 noiembrie 2011, mijlocul fix este casat.
În acest caz, există o ajustare în favoarea statului, în valoare de o cincime din 5.700 lei, respectiv 1.140 lei. n