Pe adresa redacțiilor au început să vină oferte pentru a cumpăra texte scrise cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Până unde se va ajunge? Este greu de spus în acest moment. Cert este că Uniunea Europeană dorește să impună cât mai rapid anumite limite în ceea ce privește scopurile în care este folosită „gândirea computerizată”.

În acest moment, atunci când vorbim despre tendințele tehnologice proeminente pentru următorii ani, avem următoarele repere:

Inteligența artificială (AI) și învățarea automată

AI reprezintă capacitatea crescândă a mașinilor de a învăța și de a acționa inteligent, într-o manieră umană. Este, de asemenea, forța motrice din spatele multora dintre descoperirile tehnologice recente și viitoare.

Internetul lucrurilor (IoT)

„Internet of Things” se referă la numărul tot mai mare de dispozitive fixe și mobile conectate la rețeaua globală. Astfel de dispozitive colectează și transmit în mod constant date, alimentând creșterea „Big Data” și AI.

Spațiile inteligente

Strâns legată de IoT, această tendință face ca spațiile fizice, precum casele, birourile și chiar orașele întregi, să fie conectate prin internet la diverse gadgeturi, astfel că ce se petrece cu aparatura dinăuntru poate fi comandat de la distanță.

Dispozitivele „la purtător”

Ceea ce a început cu trackerele de fitness a explodat acum într-o întreagă industrie de tehnologie portabilă, concepută pentru a îmbunătăți performanța umană și pentru a ne ajuta să trăim o viață mai sănătoasă, mai sigură și mai eficientă. Pe viitorul, ceasurile inteligente, care măsoară tensiunea, ritmul inimii, oxigenul din sânge sau caloriile arse, vor fi cât de poate de accesibile.

Cloud și edge computing

Cloud computing este un sistem de servere accesate prin internet unde sunt stocate datele pe alte computere. Acest concept a ajutat la deschiderea datelor și a analizelor către mase. Prin „Edge computing”, datele sunt procesate pe dispozitive inteligente (cum ar fi telefoanele).

Interfețele vocale și chatboții

Alexa, Siri sunt chatboți la care apelăm atunci când vrem să aflăm ceva. Mulți dintre noi ne-am obișnuit deja să comunicăm mașinile, adresându-le întrebări ca și cum am vorbi cu un om aflat lângă noi. În viitor, tot mai multe companii vor alege să interacționeze cu clienții lor prin interfețe vocale și chatbot. Roboții de astăzi sunt mai inteligenți ca niciodată, dar mai puțin inteligenți față de cum vor fi în viitor.

Vederea computerizată și recunoaștere facială

Mașinile pot vorbi, de ce nu ar putea să și vadă? Vederea computerizată permite mașinilor să interpreteze vizual lumea din jurul lor, recunoașterea facială fiind un prim exemplu. De fapt, recunoașterea facială este unul dintre subiectele sensibile abordate atunci când se ia în considerare limitarea implementării tehnologiilor în viața de zi cu zi.

Tehnologia 5G

A cincea generație de tehnologie de rețea celulară, folosită la scară mai largă, va oferi o rețea fără fir mai rapidă, mai inteligentă și mai stabilă, conducând astfel progrese în multe alte domenii. În viitor, probabil vom putea urmări și meciuri cu AR și VR la viteză foarte bună, văzând în direct statistici și cote pentru pariuri sportive.

Vehiculele aeriene fără pilot

Dronele pilotate de la distanță au schimbat fața operațiunilor militare. Dar impactul nu se oprește aici: misiunile de căutare și salvare, stingerea incendiilor, aplicarea legii și transportul vor fi toate transformate de tehnologia dronelor. Să ne pregătim și pentru dronele de pasageri!

Designul augmentat

Datorită inteligenței artificiale, mașinile pot crea lucrări de artă și design. Ca rezultat, ne putem aștepta ca procesele creative și de proiectare să se îndrepte către o colaborare mai mare cu mașinile.

Calculatoarele cuantice

Calculatoarele cuantice au procesoare extrem de puternice și de rapide, capabile să rezolve probleme aparent de nerezolvat. Ele vor face ca tehnologia noastră actuală de ultimă generație să pară ceva din „Epoca de piatră”. Până acum, munca în domeniul calculului cuantic limitată la laboratoare, dar în următorul deceniu am putea vedea primul computer cuantic pus în vânzare.

Ochelarii speciali pentru informații în timp real

Deja primim date în timp real prin intermediul unor ochelari speciali. Aceștia comunică cu telefonul inteligent și afișează informații despre obiectele privite. În sport, când un spectator aflat pe arenă se uită spre un jucător, pe lentilele ochelarilor vede statistici complete despre performanța acelui jucător în meciul respectiv. Momentan, dacă descărcați aplicația Mr Bit, veți găsi astfel de funcții, însă acestea sunt deocamdată disponibile doar pe ecran.

Personalizarea în masă și micro-momentele

Personalizarea în masă este capacitatea de a oferi produse sau servicii personalizate până în detaliu la scară de masă. De cealaltă parte, termenul de micro-momente se referă la capacitatea de a răspunde nevoilor clienților exact în momentul potrivit. Ambele sunt posibile de tehnologii precum AI și „Big Data”.

Securitatea cibernetică și reziliența

Pe măsură ce întreprinderile se confruntă cu amenințări fără precedent, capacitatea de a evita și de a combate amenințările de securitate cibernetică va fi esențială pentru succesul folosirii tehnologiei în următoarea decadă.

Genomica și editarea genelor

Descoperirile din cercetare, făcute cu ajutorul AI, au condus la progrese remarcabile în înțelegerea genomului uman. Acum, ne îndreptăm către modificarea structurii genetice a organismelor vii prin care, de exemplu, se vor  putea corectarea mutațiile ADN ce pot duce la cancer.