Pe piata rezidentiala din Brasov se estimeaza ca vor fi dezvoltate in urmatorii ani in jur de 7.000 de apartamente, in mai multe faze, potrivit analistilor Colliers International. Peste 3000 dintre acestea sunt in prezent disponibile la vanzare si programate sa fie livrate in perioada 2009-2011.Pe langa proiectele deja lansate pe piata, peste 15 noi proiecte mari au fost anuntate public ca urmand a fi dezvoltate in urmatorii 5 ani, insumand aproximativ 20.000 de unitati.Din punct de vedere al ofertei, in Brasov s-a inregistrat in 2008 un numar tot mai mare de proiecte rezidentiale in curs de dezvoltare sau anuntate, dar rata de absorbtie este in prezent destul de scazuta.

Astfel, pentru anul 2008 au fost identificate in Brasov 12 proiecte mari aflate in curs de dezvoltare, avand fiecare peste 100 de apartamente. Printre acestea se numara Alpin Towers, dezvoltat de RSK Construction&Development Ltd in zona Racadau si Seasons Residence, dezvoltat de GESPI Investments, pe drumul spre Poiana Brasov.

Proiectele lansate in perioada 2006 –2008 in Brasov au inregistrat vanzari bune, cu minim 50% din unitatile disponibile vandute. Cele mai afectate de situatia economica nefavorabila au fost proiectele lansate in a doua jumatate a anului trecut, care nu au beneficiat de o notorietate ridicata si au avut de infruntat temerile evidente ale consumatorilor, ceea ce a condus la vanzari mai scazute.

Doar 70% din numarul unitatilor aflate in dezvoltare vor fi livrate pana la sfarsitul lui 2010

Pentru moment este dificil de estimat cum va evolua oferta de apartamente noi in perioada 2009-2012. Dezvoltatorii ce detin o siguranta financiara, au resurse proprii sau au vandut intr-un interval scurt de timp de la lansare un numar semnificativ de apartamente, au anuntat ca vor livra la timp. Seasons Residence, de exemplu, se afla in plan cu constructia si va livra in 2010, asa cum a fost stabilit initial, spun reprezentantii Colliers.

Exista insa si o alta categorie de dezvoltatori, cei care s-au hotarat la sfarsitul lui 2008 sa-si schimbe planurile: sa reduca ritmul de constructie, sa amane pentru moment sau sa anuleze proiectele aflate doar pe hartie sau la nivel de executie. Astfel, se estimeaza ca numai 70% din numarul unitatilor aflate in curs de dezvoltare vor fi livrate pana la sfarsitul lui 2010.

Criza afecteaza si cumparatorii brasoveni

Efectele crizei internationale nu ii afecteaza doar pe dezvoltatori, ci si pe cumparatori determindu-i sa-si modifice planurile. Astfel, in decursul anului 2008 cererea din Brasov a inceput sa inregistreze scaderi, urmand acelasi trend ca si cererea din toata tara. Factorii principali ce au condus la aceasta situatie sunt: incertitudinea oamenilor privind locul de munca, preturile ce depasesc posibilitatile reale ale cumparatorilor, scaderea numarului de persoane eligibile pentru obtinerea unui credit imobiliar, zvonistica intretinuta de mass media.

„Desi traversam o perioada a incertitudinilor, interesul pietei se mentine viu. Suntem contactati zilnic de noi clienti interesati, care insa amana cat de mult posibil luarea unei decizii. Motivele sunt multiple, de la lipsa finantarii, neincrederea in finalizarea proiectelor noi sau teama de a-si bloca lichiditatile intr-o investitie. Pe langa criteriile clasice, si experienta dezvoltatorului, metoda de finantare sau echipa din spatele proiectului sunt la fel de importante in alegerea unui proiect”, a declarat Andreea Preda, agent Colliers din Brasov.

Colliers International ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Sursa: Collliers International