Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române, Lucian Diniţă, a spus, joi, că cele patru drumuri naţionale au fost vizate de o campanie pentru reducerea riscului rutier, în contextul în care pe acestea se înregistrează cele mai mari valori de trafic.

Astfel, pe DN 1 s-au înregistrat 93 de accidente din luna iulie până în prezent, reprezentând o scădere cu 32 de accidente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, au fost 34 de persoane decedate şi 99 de răniţi grav.

Judeţul cu cele mai mari probleme, pe raza DN 1, a fost Prahova, unde numărul persoanelor decedate a crescut cu 11 faţă de anul trecut, iar numărul persoanelor rănite grav cu şapte.

Pe DN 2 Bucureşti-Suceava au fost înregistrate, în total, 73 de accidente grave (cu şase mai puţine), cu 34 de morţi (cu nouă mai puţini) şi 86 de răniţi grav (cu cinci mai mult).

Judeţul cu cel mai mare risc rutier pe acest transon este Iaşi, unde anul trecut nu se înregistrase niciun accident în perioada iulie-octombrie. Anul acesta au avut loc însă patru accidente rutiere, cu doi morţi şi trei răniţi grav.

În ceea ce priveşte DN 6, anul acesta s-au înregistrat 45 de accidente rutiere grave (cu 13 mai puţine), 24 de persoane decedate (cu 11 mai puţine) şi 42 de răniţi grav (cu doi mai puţini).

Caraş-Severin, judeţul cu cele mai multe accidente rutiere grave

Judeţul cel mai problematic pe acest tronson a fost Caraş-Severin, care de altfel are cei mai mulţi kilometri de drum naţional – 146. Astfel, aici au avut loc zece accidente rutiere grave (cu două mai multe), soldate cu nouă morţi (cu şase mai mulţi) şi 12 răniţi grav (cu patru mai mulţi).

Pe DN 7 au avut loc 72 de accidente rutiere (cu trei mai puţine), soldate cu 22 de persoane decedate (cu cinci mai puţine) şi 81 de răniţi grav (cu cinci mai puţini).

Acest drum naţional este printre cele mai lungi din România, având peste 600 de kilometri. De-a lungul DN 7 au fost înregistrate trei judeţe cu risc rutier crescut: Arad, Dâmboviţa şi Vâlcea.
În Arad s-au înregistrat 20 de accidente rutiere (cu patru mai multe), zece morţi (cu trei mai mulţi) şi 19 răniţi grav (cu patru mai mulţi).

În Dâmboviţa, unde în 2009 nu fusese niciun accident pe DN 7, au avut loc cinci accidente, soldate cu un mort şi patru răniţi grav.

De asemenea, în Vâlcea au fost 21 de accidente (cu şapte mai multe), trei persoane decedate (cu două mai multe) şi 26 de răniţi grav (cu zece mai mulţi).

Totuşi, având în vedere că numărul total de accidente a scăzut pe fiecare din acesta drumuri naţionale, Diniţă a subliniat că obiectivul campaniei este considerat îndeplinit.

Şeful DPR a adăugat că, săptămâna aceasta, pentru creşterea siguranţei rutiere se fac verificări, la nivel naţional, privind transportul de persoane pe drumurile publice. El a mai spus că, de luni, încep controalele privind transportul public şi transportul de mărfuri pe drumurile publice, care se vor încheia în luna aprilie.

Diniţă a mai arătat că, în scopul pregătirii pentru iarnă, DPR a lansat o campanie privind starea vremii, solicitând sprijinul mass-media pentru a face cunoscute recomandările poliţiştilor rutieri în funcţie de condiţiile meteo.

SURSA: Mediafax