Studiul realizat de Cushman & Wakefield are în vedere 36 de oraşe din Europa.
În ceea ce priveşte fluiditatea trasportului în interiorul oraşului şi în împrejurimi, Bucureştiul a fost plasat pe locul 32 în top, în scădere cu trei poziţii faţă de anul trecut. De pe primul loc, Bucureştiul a coborât pe poziţia a cincia în privinţa costului cu angajaţii, primul loc fiind luat de Varşovia, urmată de Bratislava şi Lisabona.

Bucureştiul se situează pe penultimul loc în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din Europa, în scădere cu cinci poziţii faţă de anul trecut. Ultima poziţie este ocupată de Atena. Londra, Paris şi Frankfurt rămân în continuare în topul preferinţelor mediului de afaceri, însă Moscova a fost desemnat oraşul european preferat de companiile care urmăresc să se extindă.

27 de companii vor să se extindă în România

Cel mai bun oraş din perspectiva calităţii vieţii angajaţilor este Barcelona, urmat de Munchen şi Stockholm. Bucureştiul ocupă locul 33, faţă de 30 în 2009.
Oraşul cu personalul cel mai calificat rămâne şi în acest an Londra, Bucureştiul plasânduse pe locul 32 în clasament, poziţie împărţită cu Budapesta.

„Oraşele din Europa Centrală şi de Est vor cunoaşte în continuare cea mai mare expansiune în următorii cinci ani, în ciuda dificultăţilor economice care încă predomină, cu Moscova şi Varşovia în capul listei“, precizează analiştii Cushman & Wakefield.

Din cele 500 de companii chestionate, 27 şi-au arătat intenţia de a intra pe piaţa românească în următorii cinci ani, ceea ce plasează Bucureştiul pe locul cinci în topul preferinţelor.

Bucureştiul – cea mai greu accesibilă piaţă

Surprinzător, Bucureştiul este pe locul 19 în privinţa climatul creat de Guvern pentru mediul de afaceri prin politicile fiscale adoptate, în coborâre de pe locul cinci ocupat în 2009.

Întrebaţi cât de bine cunosc cele 36 de oraşe incluse în studiu ca locaţie pentru afaceri, managerii chestionaţi au oferit Bucureştiului un procent de 13%, similar cu cel din 2009. În ceea ce priveşte uşurinţa de penetrare a pieţei, cele 500 de companii chestionate au plasat Bucureştiul pe ultima poziţie, în scădere de pe poziţia 25 pe care a fost plasat în urmă cu un an.

Capitala României a fost plasată pe locul 29 în privinţa calităţii telecomunicaţiilor, poziţie ocupată şi în 2009. La această categorie, Budapesta, Atena şi Varşovia ocupă poziţia 30 în clasament.

Bucureştiul a coborât 12 poziţii în ceea ce priveşte raportul calitate preţ al spaţiilor de birouri de pe piaţă şi ocupă în prezent locul 21. Majoritatea oraşelor din ţările occidentale ocupă ultimele locuri în acest clasament.

În ceea ce priveşte disponibilitatea de spaţii de birouri, Bucureştiul se plasează pe locul 24 în top, în coborâre de pe poziţia 17, în ciuda unui grad de neocupare de 18% pe segmentul de birouri.