Reacții au venit și din partea companiilor de telecomunicații sau a Camerei de Comerț Americană în România.

Iată că a venit rândul ca și 12 instituții din industria financiară să transmită Guvernului o scrisoare deschisă, în care cer păstrarea stabilității industriei financiare, arătându-se îngrijorate de măsurile anunțate de Executiv, precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților.

„Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite prin deprecierile de pe piața de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele interne și internaționale în acest moment) care sancționează măsurile asupra industriei financiare”, se arată în comunicatul comun transmis de instituții.

De asemenea, acestea susțin că provocarea dezechilibrului va afecta semnificativ dezvoltarea economică a României și totodată va facilita adâncirea diferențelor dintre clasele sociale. Cele 12 instituții solicită tuturor factorilor responsabili cu atribuții în buna funcționare a piețelor financiare din România realizarea de urgență a unui studiu de impact privind cele patru măsuri care se doresc a fi introduse pentru a vedea în ce măsură este afectat sectorul financiar-bancar în calitatea să de Infrastructura Critică Națională. 

Semnatarii solicită în același timp opinia Băncii Centrale Europene și a Comisiei Europene privind respectarea criteriilor de stabilitate financiară, a principiilor de drept la nivel european și a liberei circulații a capitalului. 

Cele 12 instituții ridică de asemenea semne de întrebare cu privire la modul în care a fost concepută taxa anunţată ieri de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv condiţionarea acesteia de ROBOR, o dobândă stabilită de piaţă. “ROBOR este rezultatul cererii şi a ofertei pe piaţa interbancară, depinzând de o serie de factori independentţi sistemului bancar. Inflaţia este principalul factor determinant al evoluţiei nivelului ROBOR”.

 

 „Aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci și economia României în ansamblu. Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice”, notează instituțiile. 

Semnatarii scrisorii sunt: Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România, Asociaţia CFA România, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România, Asociaţia Română a Brokerilor de credite, Asociaţia Societăţilor Financiare din România, Bursa de Valori Bucureşti, Consiliul Patronatelor Bancare din România, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă iîn Asigurări din România.