Conform statisticii, ce are la bază centralizarea datelor Eurostat, România se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte eficienţa energetică a sectorului de locuire. 

Astfel, peste 12% din populaţia României nu îşi poate menţine locuinţele calde în sezonul rece, ceea ce plasează ţara pe penultimul loc în cadrul UE28. Totodată, sectorul de locuire este responsabil pentru mai bine de 35% din consumul final de energie, comparativ cu circa 24%, media în Uniunea Europeană, depăşind sectorul industriei şi pe cel al transporturilor. 

Potrivit Housing Exclusion Index, peste 60% dintre gospodăriile din România cheltuie mai mult de 10% din venit pentru energie, în timp ce, în domeniul locuirii, stocul de locuinţe sociale reprezintă numai 2% din stocul total de locuinţe. 

De asemenea, mai mult de jumătate (52%) din familii trăiesc în locuinţe supraaglomerate, indicatorul de supraaglomerare fiind, de altfel, cel mai ridicat din UE28, comparativ cu media europeană, de 16,9%. 

'În România, cinci milioane de oameni trăiesc în sărăcie severă, din care 1,5 milioane sunt copii. Peste 40% din totalul veniturilor unei familii din România se duc spre costurile administrative, şi vorbim aici despre cei cu venituri reduse, care chiar dacă nu sunt cei mai săraci, reprezintă totuşi un grup vulnerabil. Aceştia rămân prizonieri ai condiţiilor de locuire', a declarat, joi, în deschiderea 'Housing Forum 2017', Roberto Pătrăşcoiu, director naţional al Habity for Humanity România. 

Habitat for Humanity Romania, în parteneriat cu Wienerberger România, organizează, joi, conferinţa intitulată 'Housing Forum 2017', eveniment ce îşi propune o dezbatere naţională privind îmbunătăţirea sectorului locuirii în România, prin implicarea unui număr semnificativ de specialişti, reprezentanţi ai sectoarelor public, privat şi ai societăţii civile. 

Conferinţa reuneşte specialişti din domeniul locativ ce vor vorbi despre măsuri concrete ce trebuie luate pentru a răspunde provocărilor din domeniile eficienţei energetice a clădirilor (sărăcia energetică, vulnerabilitatea energetică şi consumatorul vulnerabil), dar şi despre locuirea accesibilă.

AGERPRES