Degustarea unui vin este o artă și în ultimele decenii a devenit chiar o meserie. Fără să ne luăm prea tare în serios, putem totuși să pătrundem și noi, cei profani, misterele vinurilor în mod organizat și să ne organizăm propriile degustări acasă. Iată câteva sfaturi pentru cei care își doresc să încerce o astfel de experiență:

1. Degustați vinul într-o atmosferă relaxată, în tihnă, cu oameni care îți împărtășesc pasiunea. Alegeți o temă. Puteți organiza o degustare verticală (același vin din ani diferiți) sau una orizontală (același an, același soi, zone diferite).

2. Vinul se privește, se miroase și abia apoi se gustă. Folosește pahare de vin pântecoase, nu turna mai mult de trei degete în pahar o dată și lasă vinul să respire în pahar. Iar dacă ai ales niște vinuri care au stat îmbuteliate mai mult de trei-patru ani, decantează-le și aerează-le înainte de a le turna în pahar.

3. Paharul cu vin se ține de picior. Vinul trebuie să stea cât mai mult timp în pahar la temperatura optimă, iar dacă vei ține paharul în mână, el se va încălzi mult mai repede.

4. Nu te sfii să răcești vinul roșu, dacă este nevoie. Expresia „servit la temperatura camerei“ a apărut în vremurile în care nu existau nici încălzire centrală, nici globală. Vinul roșu nu trebuie să fie mai cald de 18 grade.

5. Cel mai bine deguști un vin în prima parte a zilei. Se presupune că înainte de prânz nu ai mâncat sau gustat prea multe, prin urmare gura ta nu va fi încărcată de alte gusturi și papilele sunt libere să simtă aromele vinului mai bine.

6. Nu poți mirosi șampania în paharul de șampanie. Nici în paharul flute (cel lunguieț), nici în cupa clasică de șampanie. Dacă deguști un vin spumant, folosește pahare normale de vin alb sau roșu. În felul acesta, vei putea să plimbi licoarea un pic în pahar și astfel să eliberezi toate aromele vinului ca să le poți mirosi.

7. Dopurile își au rolul lor în evoluția unui vin. Dopurile de plută lasă vinul să respire în timp și pluta are un efect chimic benefic asupra vinului în perioada în care acesta se „odihnește în sticlă“. Evident, dopurile de plută sunt responsabile și pentru defectele pe care un vin vechi le poate avea (defectele de dop). Unii degustători profesioniști obișnuiesc să păstreze dopurile de plută și să își noteze pe ele mici observații despre vinul pe care l-au băut. Dopurile sintetice sau cu filet sunt bune pentru vinurile tinere, care vor fi băute la puțin timp după îmbuteliere.

Astfel, ele nu vor avea nici o influență asupra gustului, în schimb vor contribui mai eficient la conservarea vinului pe termen scurt.

 

8. Există câteva reguli de bază pentru asocierea culinară a vinurilor, însă potrivirea perfectă a vinului cu mâncarea este o artă, nu o știință. La restaurant, lasă-te pe mâna somelierului, iar dacă nu există somelier, gândește-te la ingredientele de bază și, mai ales, la aromele predominante ale mâncării. Când mănânci un piept de pui la grătar, de exemplu, ai o multitudine de opțiuni în lista de vinuri, dar dacă puiul este gătit sau marinat într-un sos anume, alegerea ta devine mai complicată. Trebuie să știi că peștele poate fi acompaniat de vinuri aromate, fresh, mâncărurile grele, cu sosuri complicate, pot fi combinate cu vinuri seci, iar dacă sunt prea condimentate evită vinurile corpolente. Ca o regulă generală, vinurile albe pot fi combinate cu carnea de pește, de pasăre sau de porc, cele roșii cu cea de vită, de miel sau cu vânat. Dacă ești nesigur pe alegerile tale caută vinurile versatile, cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio pentru cele albe și Pinot Noir, Merlot sau Grenache pentru roșii.

 

9. Două vinuri provenite din același soi pot fi complet diferite. De pildă, un Chardonnay din Lumea veche (Europa) va fi un cu totul alt vin decât un Chardonnay din Lumea nouă (alte continente). Vinurile din Europa tind să fie mai minerale, mai seci, cele din Lumea nouă sunt fructate și aromate. Aceleași diferențe apar între vinurile care provin din zone mai calde, care sunt îndeobște mai aromate, față de vinurile produse în zone mai reci. Chiar și în Lumea nouă.

10. Gusturile nu se discută. Un vin îți place sau nu-ți place, iar asta n-are nici o legătură cu experiența și cultura degustătorului. Papilele noastre gustative sunt unice ca niște fulgi de zăpadă, prin urmare doi oameni pot trăi experiența degustării aceluiași vin foarte diferit. Și părerea celuilalt trebuie respectată.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.