Să pui întrebările corecte la interviul de angajare este un aspect important din două motive. În primul rând, dacă sunt inteligent formulate, întrebările te ajută să te poziționezi ca specialist în domeniul tău de activitate. În al doilea rând, ai ocazia să afli dacă organizația pentru care vrei să lucrezi ți se potrivește sau nu.

Iată zece întrebări pe care ai putea să le pui la interviul de angajare, potrivit lui Joe Konop, fondatorul companiei One Great Resumé”, citat de Forbes.com:

 

1. Ce calități și experiență ar trebui să aibă candidatul ideal?

2. Care este cea mai mare și mai importantă problemă cu care se confruntă angajații și dacă eu voi fi într-o poziție care îmi va permite să ajut la rezolvarea acestei probleme?

3. Ce vă place cel mai mult la acest loc de muncă?

4. Ce înseamnă să ai succes în cadrul acestei companii/organizații?

5. Aveți vreo îndoială legată de calificările mele?

6. Oferiți programe de educație continuă și training profesional?

7. Îmi puteți spune mai multe despre echipa cu care voi lucra?

8. Ce îmi puteți spune despre noile produse sau despre planurile de dezvoltare?

9. Cine a ocupat această funcție până acum?

10. Care este următorul pas în procesul de luare a deciziei?

Atunci când pui întrebările, de fapt, urmărești să te asiguri că reprezentantul firmei nu are nicio rezervă în ceea ce te privește, să-ți arăți interesul față de angajator și să descoperi dacă angajatorul este unul potrivit pentru tine. Deși sunt zeci de întrebări pe care le poți pune în cadrul unui interviu, dacă vei rămâne concentrat pe cele trei scopuri menționate, îți va fi ușor să formulezi întrebările.

Specialiștii te sfătuiesc să-ți pregătești între trei și cinci întrebări pentru un interviu și să pui doar trei întrebări extrem de pertinente. Trebuie să ai mai multe întrebări pregătite, deoarece la unele dintre întrebări s-ar putea să primești răspunsul în timpul interviului.