Prima transmitere de la om la om, pe continentul european, a coronavirusului chinez, a fost raportată în Germania, unde un bărbat a fost infectat de o colegă care fusese în China. Experții spun că este deosebit de îngrijorător faptul că femeia de naționalitate chineză nu a avut niciun simptom înainte să transmită virusul colegului ei.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni, în cel mai bun caz, estimează experţi în epidemiologie, bazându-se pe primele date disponibile, scrie AFP.
„Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze”, a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internaţională pentru boli infecţioase.
„Nu se va opri săptămâna viitoare sau luna viitoare”, a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americană Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetători care publică analize în timp real despre această epidemie. „Nu vă hazardaţi dacă spuneţi că ea va mai dura ceva vreme”, a adăugat el.
De altfel, specialistul crede că numărul real de cazuri în China, inclusiv cele nedetectate, depăşeşte 40.000 în prezent. „E uşor să vedem această cifră dublându-se sau triplându-se, şi asta doar în oraşul Wuhan”, a spus profesorul Vespignani. „Dacă şi alte oraşe mari sunt afectate, cifrele vor creşte foarte mult”.
În contextul agravării epidemiei cu coronavirus, Ministerul Educației din China a anunțat la începutul săptămânii că va amâna începerea noului semestru școlar, pe termen nedeterminat, transmite Agerpres. De asemenea, autoritățile au decis duminică să prelungească cu trei zile vacanța de Anul Nou Lunar, care inițial trebuia să se încheie pe 30 ianuarie. Măsura are drept scop să limiteze fluxurile de populație și să țină sub control epidemia.

Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi. Însă efectul măsurilor luate de China în ultimele zile se va face resimţit peste una sau două săptămâni, spun oamenii de ştiinţă, căci acesta este ciclul virusului.

Amendă usturătoare pentru speculă

O farmacie din Beijing a fost amendată cu aproape o jumătate de milion de dolari după ce a crescut prețul la măști sanitare, în contextul în care China se confruntă cu o epidemie majoră cu un nou coronavirus, care până miercuri dimineață a provocat 132 de decese, au anunțat autoritățile municipale, potrivit Reuters.
Farmacia a crescut prețul măștilor sanitare 3M până la 850 de yuani (122 de dolari), de șase ori față prețul online, de doar 143 (20 de dolari). Începând de joi, autoritatea de reglementare comercială de la Beijing a investigat 31 de cazuri de sporire nejustificată a prețurilor.

Experţii OMS au primit acord de a veni în China

Beijingul a fost de acord ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să trimită experţi internaţionali cât mai curând posibil în China pentru a ajuta la înţelegerea noului coronavirus şi pentru a ghida răspunsul global la epidemie, a anunţat marţi OMS, relatează Reuters.
Într-un comunicat publicat după vizita de două zile a directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în China, unde s-a întâlnit cu preşedintele Xi Jinping, precum şi cu ministrul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Externe, Beijingul a afirmat că o mai bună înţelegere a capacităţii virusului de a se răspândi de la o persoană la alta este extrem de necesară pentru a putea sfătui şi alte ţări.

Tedros Adhanom Ghebreyesus poate reuni Comitetul de Urgenţă al OMS în scurt timp dacă este necesar, a afirmat OMS în comunicat care nu face însă nicio referire la evacuările străinilor care ar fi făcut obiectul discuţiilor de la Beijing.

Evacuări în masă din China

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan.
British Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, și-a suspendat toate zborurile către și dinspre China. Şi compania aeriană rusă Ural Airlines, care operează zboruri spre Munchen, Paris şi Roma, a anunţat că îşi suspendă toate cursele care au ca destinaţie Europa din cauza temerilor legate de propagarea noului tip de coronavirus (2019-nCoV), informează AFP.
Administrația Trump ține zilnic ședințe pe tema coronavirusului și monitorizează zborurile China-SUA ca posibile surse de aducere a bolii, dar deocamdată a decis să nu suspende traficul aerian pe relația cu China.
Comisia Europeană a anunțat marți seară că a activat Mecanismul de protecție civilă în urma unei solicitări de ajutor din partea Franței pentru repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, centrul epidemiei de coronavirus, care a provocat peste 100 de decese și a afectat deja 12 state, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord. Aceasta înseamnă că CE va cofinanța repatrierea din China a cetățenilor din statele membre.
„Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan în Europa. Centrul nostru de coordonare pentru reacții de urgență al UE funcționează 24 de ore/7 zile și este în contact permanent cu statele membre, cu delegațiile UE din regiune și cu ambasada Chinei la Bruxelles. Dacă se solicită sprijin suplimentar, UE poate fi mobilizată”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a transmis că CE este pregătită să sprijine statele membre și să asigure „un răspuns puternic și coordonat al UE la situația coronavirusului, în afara și în interiorul Uniunii”. „Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația prin Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și vom rămâne în contact strâns cu statele membre”.
Conform surse citate, Uniunea Europeană va cofinanța costurile de transport ale aeronavelor. Primul avion va pleca miercuri dimineață din Franța, în timp ce cel de-al doilea va pleca tot în această săptămână. Cetățenii UE prezenți în regiune și care doresc să fie repatriați pot face solicitări în acest sens, indiferent de statul membru din care provin. Cifrele inițiale indică faptul că aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi preluați de prima aeronavă, iar peste 100 de cetățeni ai UE din alte țări vor fi preluați de a doua aeronavă.
În această etapă, numai cetățenii sănătoși sau asimptomatici vor avea permisiunea să călătorească. „Centrul de intervenție în caz de urgență al UE este în contact constant cu guvernele statelor membre pentru a coordona sosirile și perioadele ulterioare de carantină„, mai transmite CE, precizând că aceasta este o primă cerere de asistență.