Coronavirus a devenit unul dintre cele mai temute virusuri iar cei mai mulți români, dar nu numai, se întreabă ce risc de contaminare este în momentul în care intră în contact cu produsele sau cu pachetele venite din China.

În ultima perioadă, a devenit o practică din ce în ce mai răspândită să se apeleze site-urilor specializate pentru a cumpăra produse dintre cele mai ieftine. Spre exemplu, foarte mulți români au apelează zilnic la site-ul aliexpress.com, acesta înregistrând câteva mii de comenzi săptămânal. Întrebarea legitimă care se ridică în acest moment este dacă aceștia se află în pericol de contaminare.

Cum se transmite

Potrivit informațiilor oficiale, Coronavirus se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. Teoretic, există însă și un risc de contaminare dacă intri în contact direct cu suprafețe infectate, cum ar fi metal, plastic sau hârtie. În cazul produselor din China, riscul este însă unul minor.

Trebuie avut în vedere că produsele comandate în China ajung la destinatar după o durata destul de lungă de la momentul în care au fost solicitate. Cu alte cuvinte, produsele expediate din Asia o petrec pe drum. În general, intervalul de timp de la expediere până la destinație este cuprinsă între 3 săptămâni și două luni. Chiar și produsele expediate express ajung în 7-10 zile în România. În mod normal, virusul nu poate rezista atât de mult timp în afara corpului uman.

Regulile pe care trebuie să le avem în vedere

Se presupune că virusul 2019-nCoV poate supraviețui cel puțin 12 ore pe o suprafață metalică și între 6 și 12 ore pe haine. În general, detergentul distruge virusul (se recomandă spălarea materialelor și a mâinilor care au intrat în contact cu suprafețele suspecte). Virusul gripal rezistă pe hârtie în jur de 12 ore și pe produsele din plastic până la 48 de ore. Coronavirus poate rezista pe piele (dacă nu intră în contact cu gura, ochii sau nasul) maxim 15 ore. Cel mai mult, virusul gripal (nu neapărat coronavirusul) trăiește pe sticlă (7-10 zile) și pe spută (până la 2 săptămâni).

Perioada de incubație pentru virusul ucigaș – cât durează de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor – nu este cunoscută încă. Cu toate acestea, experții cred că este vorba de 14 zile. Nu este clar încă dacă în perioada de incubație persoana care a fost expusă virusului este contagioasă.